ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бомбените заплахи в училищата са престъпление срещу Републиката

СГП се самосезира по повод информацията за терористични сигнали

И Софийската градска прокуратура (СГП) се включи в битката срещу неизвестните автори на бомбените заплахи срещу български училища. СГП се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам допълват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление против Републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс – за тероризъм. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Както е известно, вчера и днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст