ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще може да блокира доставките на руски LNG без нови санкции

Европейският съюз (ЕС) се опитва да намери механизъм да даде възможност на страните членки да наложат забрана за доставка на втечнен природен газ (LNG) от Русия, без да е необходимо да се налагат нови санкции. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на документ, който ще бъде представен на 28 март на срещата на министрите на енергетиката на Европейския съюз.

Изданието отбелязва, че министрите са готови да одобрят инициатива, която ще им даде правото временно да забранят на руските износители да резервират предварително инфраструктурните мощности на европейските страни, необходими за доставки на втечнен природен газ. Отделните държави обаче ще трябва да се консултират с други членове на общността и Европейската комисия, за да задействат такъв механизъм. Очаква се използването му допълнително да намали зависимостта на ЕС от енергия от Руската федерация, отбелязва агенцията.

Според агенцията предложението ще проработи, ако бъде одобрено от Европейския парламент. Вносители на предложението са Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша.

На 24 март Bloomberg съобщи, че испанският министър на енергетиката Тереза ​​Рибера е изпратила писмо до вносителите на втечнен природен газ в страната (на 14 март), призовавайки ги да се откажат от новите договори с Русия. Писмото е получено от всички фирми, които купуват гориво от чужбина. Но от агенцията припомнят, че в същото време Испания е най-големият купувач на руски LNG в Европа.

Преди това американският вестник Politico писа, че рязкото увеличение на покупките на руски LNG от европейските страни може да се превърне в “капан” за Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст