ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Goldman Sachs предупреждава за заплаха от изкуствения интелект

Изкуственият интелект и базираните на него услуги могат да оставят без работа около 300 милиона души по света. Това съобщава телевизионният канал CNBC, позовавайки се на доклада на една от най-големите инвестиционни банки в света Goldman Sachs.

В материала се казва, че в САЩ и Европа две трети от работните места могат да бъдат частично или напълно автоматизирани. Рисковата група включва специалности, които изискват много физически труд, както и сферата на услугите и почистването. Освен това има риск и от автоматизация на дейностите, свързани със счетоводството, както и с административната и офис работа.

“18 процента от работните места по света могат да бъдат автоматизирани”, отбелязва докладът.

Както се посочва в доклада, заедно с това изкуственият интелект може да допринесе за създаването на нови професии. От инвестиционната банка също така казват, че използването му може да доведе до 7 процента увеличение на глобалния БВП и да увеличи растежа на производителността на труда.

Друго проучване пък отбелязва, че невронните мрежи в бъдеще могат да доведат до масови съкращения на такива специалисти като счетоводители, адвокати, дизайнери, копирайтъри и търговци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст