ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Белият дом ще поиска по-строги правила за средните банки

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън тази седмица ще изиска от Федералния резерв на САЩ (Фед) да затегне регулациите за средни банки с активи от 100 милиарда долара до 250 милиарда долара, пише The Wall Street Journal (WSJ), цитирайки източници.

Според събеседниците на изданието, се очаква затягане на изискванията за капитал и ликвидност на подобни кредитни институции. Федералният резерв може също така да засили стрес тестовете, които измерват способността на банките да издържат на спадове.

Белият дом може да изиска да се проучи по-нататъшното разширяване на застраховането на депозитите. До 1 май Федералната корпорация за гарантиране на депозитите трябва да докладва за вероятни промени в политиката си в тази област.

Както отбелязват източниците на вестника, съветниците на Байдън забавят приемането на някои мерки поради страх от критики за подпомагане на богатите хора.

През първата половина на март пресслужбата на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) обяви фалита на американската инвестиционна банка Silicon Valley Bank, която заема 16-то място по активи в САЩ. SVB стана най-голямата фалирала американска банка през последните 15 години.

В същото време властите на щата Ню Йорк затвориха Signature Bank поради системни рискове. “Също така обявяваме подобно освобождаване от системен риск за Signature Bank of New York, Ню Йорк, която беше затворена от щата”, обявиха от  Федералния резерв на САЩ, Министерството на финансите и председателят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) в съвместно изявление. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст