“Алкомет” получи награда “Инвеститор на годината” за 2022 година

Производителят на алуминиеви валцови и пресови продукти “Алкомет” взе голямата награда “Инвеститор на годината” за 2022 година. Събитието е организирано от Българската агенция за инвестиции. То се проведе вчера (30 март) за 17-и път. 

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) бе сред участниците в журито, което определи най-значимите инвестиционните проекти за миналата година в девет категории: „Инвеститор на годината“,„Инвестиция на зелено“, „Инвестиция в разширяване на бизнес“, „Инвестиция в иновативен бизнес“, „Инвестиция в човешки капитал“, „Успешен стартъп“, „Община в България с най–много инвестиции“, „Будител“, „Национална кауза“.

Статуетката за “Инвеститор на годината” беше връчена от президента на България Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на “Алкомет” АД и почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Дружеството, в което КНСБ има голяма синдикална организация и силен Колективен трудов договор, благодарение на доброто социално партньорство, е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40 годишна история. 

На площ от 370 000 кв.м. в град Шумен се извършва целият цикъл на производство – от леене на заготовки и рулони до студено валцоване, пресоване и механична обработка на профили, с годишен капацитет от 100 000 тона.

Най-мащабната инвестиционна програма до момента, за над 89 млн. лв., се реализира през 2020 година. Благодарение на нея компанията увеличава производствените си капацитети в двата основни цеха. В пресов цех се внедрява 2500 тонна преса, а в изцяло новия “Валцов цех 2″ заработва ново поколение студено валцов стан, разработен от немската компания SMS GROUP. 

Благодарение на тези инвестиции, компанията изцяло модернизира производствените си процеси, подобрява качеството на продуктите и разкрива 154 работни места в област Шумен.

През 2021 година в „Алкомет” АД успешно въведе в експлоатация нов цех за механична обработка на профили. Инвестицията е на стойност 13.5 млн. лева. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. 

Новият цех е разположен на 4100 кв. м площ и разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.

Фикрет Индже обяви, че тази година компанията ще започне нова инвестиция за над 300 млн. лв. за производство в авиацията. Той припомни, че миналата година са стартирали износ и за САЩ, който вече е достигнал 48 млн. долара.

Министърът на туризма Илин Димитров награди кмета на Бургас Димитър Николов за „Община в България с най- много инвестиции за 2022 година. 

Наградата е за рекордните 490 млн. лв. инвестиции за миналата година, с които са разкрити над 1000 нови работни места – 280 в здравеопазването, над 300 в ИТ сферата и над 380 в производството. Най-голяма част от инвестициите – 265 млн. лв., са във високотехнологични производства. В Бургас вече има няколко индустриални зони, но те вече не стигат и затова се работи за разширяването им с нови 600 декара.

„Привилегия е да получа наградата от министъра на туризма, защото освен производството се стремим да развиваме и туризма. Предстои топло лято с много събития и фестивали“, обърна внимание Димитър Николов.

Победител в “Инвестиция в разширяване на бизнеса” стана производителят на авточасти “Витте Аутомотив България”. Анатоли Симеонов, мениджър отдел „Производствен инженеринг“, получи награда от министъра на икономиката Никола Стоянов.

Три компании бяха отличени с наградата “Устойчив бизнес. Методи Стоянов, директор производство в “Карлсберг България”, получи награда от зам.-министъра на иновациите Стефан Савов. 

Вторият победител е “Либхер Хаусгерете Марица”, част от производствената група за хладилници и фризери “Либхер”. Статуетката бе връчена на Цоньо Михайлов, директор продажби за Югоизточна Европа от министъра на отбраната Димитър Стоянов. 

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пък награди третия победител в категория “Устойчив бизнес” – “Теклас България”. Отличието прие Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор на компанията, произвеждаща автомобилни компоненти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст