ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Василев с изненадващ въпрос на премиерата на “Корабът на сирените”

Ако сте редовен зрител на БНТ и следите всеки петък предаването „Панорама“, то едва ли бихте очаквали водещият Бойко Василев да се обръща към свой гост с думите: „Кога за последен път гледахте порно?“ Разбира се, преди да постави питането, Василев уточнява, че като журналист трябва да задава неудобни въпроси.

На тази случка станахме свидетели на 31 май, на представянето на най-новата книга на писателя и драматурга Александър Секулов – „Корабът на сирените“ в книжарница „Гринуич“ в София.

Секулов обясни, че от години проучва темата за порното и че като цяло за него в книгата се говори с насмешка. То се включва в отделна част от сюжета с цел намигване към днешните „революционери“ – хора, които за разлика от своите прадеди по времето на Възраждането, които давали всичко за революцията, днес искат да се възползват максимално от всичко онова, което тя може да им даде.

Друга сюжетна линия, застъпена в книгата, е глобализацията. Нея Секулов сравни с пътуваща циркова трупа, която има за цел само да забавлява.

В същото време издателят на „Корабът на сирените“ в „Хермес“ – Валентин Георгиев – обърна специално внимание, че книгата е много дълбока, предвид проблемите, които засяга, и в същото време е много весела и забавна – описва и вакханалия, и френски сладкиш и трябва да се внимава, защото на 273 страница… свършва.

Авторът – Александър Секулов – от своя страна призна, че много искал да напише книгата, защото по някакъв начин осъзнавал, че с нея не само ще въстане срещу себе си, но и че тя ще му помогне да намери отговор на въпросите, които години наред не са му давали мира.

В същото време Секулов бе категоричен, че за него най-важното е да разказва добре историите си и да не робува на някакъв свой имагинерен стил.

Бойко Василев го попита дали в книгата си пише за Бог – нещо, на което Александър Секулов, без да се замисли му отговори, че вече няма случаи, в които да пише, без да има предвид, че под някаква форма разговаря с Бог. Секулов даде много оригинално тълкувание за библейската история. Според него змията е революционерът, ябълката е пропагандата, а най-голямата грешка на човека е, че се опитва да променя райската градина.

 За изкуството Секулов посочи, че най-висшата му цел трябва да е да въздига човека, а не да го дърпа надолу – към отчаянието и ужаса. И именно заради това той направил книгата си – много весела и забавна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст