Влиза ли фалшива банкнота в банкомат?

Една анонимна информация се разпространява в медиите повече от месец без да се посочва източник или да се споменават по-конкретни данни. Според нея фалшификаторите на пари измислили нова измама. Те използвали банкомати, които позволяват на потребителите да зареждат своите сметки. Вместо обаче да вкарват истински банкноти измамниците поставяли фалшиви с номинал от 50 лева. И когато това се отрази в сметката им, правели обратното – теглели, но този път редовни пари.

По повод на тази анонимна информация потърсихме за коментар Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА. “През нас не е минавало подобно нещо”, заяви той за “БАНКЕРЪ”. По принцип банкоматите имат защита от подобен род операции и „четат” защитните елементи на банкнотите. Може би не всички защити, но достатъчно преобладаваща част от тях – това е европейско изискване, каза още Вичев.

Специалисти по картови операции от банките също отрекоха възможността банкомати да пропускат ментета. Те изтъкнаха, че всички банкомати, които са сертифицирани за работа в Европейския съюз, имат надеждна защита като изискване за лиценз.

Ако възникнаха някакви съмнения, то е, че в началото на юли се появиха сигнали от граждани как при опит да депозират банкнота с номинал 50 лева  в банкомат, устройството не я приемало. Банкови служителки тогава обясниха, че по препоръка на БНБ за банкоматите е била изключена опцията да приемат банкноти от 50 лева, емисия 2006 година.

От централната банка пък бяха по-конкретни: заради специфичен технически проблем някои машини за самообслужване на банките (банкомати) не са приемали банкноти с номинална стойност 50 лева, за което кредитните институции следва да са уведомили клиентите си.

След отстраняване на проблема от съответния сервизен оператор и след преминаване на успешни тестове на машините от страна на БНБ, ще бъде възстановено приемането на банкнотите с посочения номинал, допълниха от банката.

Неотдавна на сайта на БНБ се появи и регистър на АТМ с изчерпателно изброени купюри, с които работят: https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/nc_proc_mach_test_selfs_a2_bg.pdf. Заглавието на документа е „Списък на машините за самообслужване, преминали тестове на БНБ, съгласно изискванията на Наредба №18 зa контрол върху качеството на банкнотите и монетите в налично паричното обръщение”.

Впрочем интересно е, че междувременно централната банка съобщи за нов рекорд на ментетата петдесетолевки. Според нейната последна статистика за второто тримесечие на годината те са най-много в сравнение с останалите купюри – 1155 броя. Това е близо шест пъти повече спрямо първото тримесечие на 2023-та, когато регистрираните и задържани неистински банкноти от 50 лв. са били 200 броя.

За второто тримесечие БНБ отчита задържани общо 1 247 броя неистински банкноти, циркулирали в паричното обръщение у нас. Освен споменатите фалшиви петдесетолевки, неистински 20-олевки са 67, 17 са били банкнотите от 10 лв., 5 от 5 лева и 3 от 100 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст