Областният управител на София отмени избора на зам.-председатели и комисии в СОС

Столичният общински съвет отново избра зам.-председатели на Съвета и състави на комисиите

Областният управител на София Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет за избор на заместник председатели и състави на комисиите.

Според нея са налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. Също така необосновано е свикано извънредно заседание, без да е дадена нито една причина за т.нар. извънредност. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС.

“Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство”, посочва Тодева.

Публикуван и документът с мотивите за връщане на решенията. Според тях е било предложено състоялото се извънредно заседание да бъде свикано в същия ден, което е абсолютно нарушение на правилника за дейността на общинския съвет. Освен това общинските съветници са били лишени от правото си да се запознаят с предложението за решение в деня преди заседанието, което също е задължително условие.

“Считам проведеното второ за деня заседание на СОС за свикано не по реда на свикване на извънредно заседание. Член 67 от правилника предвижда, че при събития, за които се налага извънредно свикване на СОС, председателят насрочва извънредно заседание, на което се обсъжда само събитието, по повод на което се провежда заседанието”, пише в заповедта на областния управител.

В правилника изрично е разписано в чл. 67, ал. 3, че исканията за извънредно заседание трябва да бъдат мотивирани и бъде предложен конкретен дневен ред. “В тази връзка е налице липса на мотиви и изрично посочване на каквото и да е събитие, налагащо провеждане на извънредно заседание от страна на СОС, т.е. събитие, при което нормалното протичане на работата на съвета би довело до тежки и трудно поправими последици”, обяснява Тодева.

Според областната управа, не е съобразено и правилото, че при искане за извънредно заседание председателят е длъжен да насрочи заседание в седемдневен срок от внасяне на искането, т.е. в чл. 67 от правилника, който разглежда извънредните заседания, има изисквания за срок и за предоставяне на материалите, както и обосновка на извънредността. В случая е иззето предоставеното с правилника право на председателя да насрочи извънредното заседание по начин, гарантиращ правото на всеки съветник да е предварително запознат с проектите на решенията.

“Днес получих заповед от областния управител на София-град Вяра Тодева, с която тя връща за ново обсъждане решението на Столичния общински съвет (СОС) от 8 февруари относно избора на постоянните комисии”, съобщи председателят на СОС Цветомир Петров,

Петров съзнава, че ще бъде атакуван от страна на опозицията сега, след като само няколко дни след избирането му за председател на градския парламент спира неговата работа. “Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения”, казва той. Председателят на Съвета очаква колегите му да подходят отговорно и “да не блокират повече работата.” “Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета”, допълва Цветков.

Общинските съветници от БСП-София и от ГЕРБ-СДС веднага поискаха оставката на Тодева.

Социалистите я обвиниха в саботаж на работата на СОС. Те отчитат, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС, са необжалваеми. “За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем, се казва в позицията на общинските съветници от МК “БСП за България”. “След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София”, подчертават общинските съветници от групата на левицата.

Общинарите от ГЕРБ в София съобщиха, че ще поискат от националното ръководство на партията отстраняването на областния управител на столицата по време на ротацията. Те твърдят, че Тодева изпълнява политическа поръчка.

“Тормозът от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев над София продължава. Това го виждаме с решението на областния управител от днес, с което връща решението за избора на комисиите в Столичния общински съвет. Това, което прави Тодева, назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка. Тя е поставена на този пост, за да бъде представител на държавата, а не партиен активист. Днес тя се прояви като активист на ПП-ДБ и „Спаси София”, заяви Антон Хекимян. И добави, че след като три месеца работата за София не е можело да започне, днес пак е „дръпната ръчната спирачка”.

“Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния си управител се опитват да окажат въздействие върху общинските съветници от всички партии, за да получат повече председателски места”, счита Георги Георгиев.

Четири комисии в Столичния общински съвет започват работа от следващата седмица, обявиха по-рано днес общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС. “Повече не можем да отлагаме работата за София. Като председател на Комисията по обществен ред и сигурност обявих първото заседание на 20 февруари от 12 часа“, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ваня Тагарева. И призова колегите си да поемат отговорност и да започнат да работят в интерес на жителите на столицата.

Председателят на Комисията по култура, образование и наука към СОС Мирослав Боршош смята, че цялостната културна и образователна политика на столицата е поставена в риск. Той посочва, че е свикал комисията на 20 февруари от 13:00 часа.

Комисията по бюджет и финанси пък ще заседава на 20 февруари от 15:00 ч., обяви председателят ѝ Димитър Вучев. Според него има много работа за наваксване и е време комисиите най-после заседават.

Председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Прошко Прошков отбеляза, че комисията ще заседава на 21 февруари от 14:00 часа.

На 8 февруари Общинският съвет заседава над 12 часа и избра свой председател, заместник-председатели, както и председатели на комисии. За временен председател бе избран Цветомир Петров от “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София“). Той ще е на поста до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия.

Бяха избрани и зам.-председатели на СОС – Бойко Димитров от “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София”), Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от “БСП за България”, Вили Лилков от “Синя София”, Севделина Петрова от „Възраждане“. Общинските съветници гласуваха и състава на комисиите, но поради възникналото напрежение в залата, окончателните резултати от вота станаха ясни впоследствие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст