ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В министерството на културата дойде ред на дигитализацията на “100 национални туристически обекта”

100 национални туристически обекта

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с екипа на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ в сградата на бул. “Александър Стамболийски” № 17, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Движението е национално и е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз.

Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-важните за България планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

Министър Кръстев по право е председател на националния координационен съвет на движението и е уверил участниците в срещата, че екипът му подкрепя основната идея на „100-те национални туристически обекта“. В движението са включени представители на всички институции, ведомства и организации, имащи отношение към популярната туристическа инициатива.

Участниците в срещата обсъдиха как още повече да се популяризират стоте културни и природни забележителности, паметници, музеи и галерии, както и какви нови обекти могат да се впишат в престижния списък. Акцент беше поставен и върху дигитализацията на инициативата „100 национални туристически обекта“.

Припомняме, че всеки турист, който е посетил стоте национални туристически обекта и от всяко място, където е бил, има печат в издадена за целта книжка, получава златна значка. От информация на сайта на Българския туристически съюз научаваме, че към днешна дата у нас има над 8900 души, които са носители на златни значки.

За последен път движението има своя период на възраждане през 2003 г., когато Българският туристически съюз, съвместно с тогавашния министър на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано актуализират списъка на обектите и отпечатват нови книжки, с уговорката, че старите продължават да са валидни.

Националното движение не е прекъсвало през последните 13 години, макар и с 10 пъти по-малко на брой участници. От възстановяването му през 2003 г. до днес в него са се включили близо 80 000 нови участници.

Отличията на движението “100 национални туристически обекта” са бронзова, сребърна и златна значка, придружена от грамота. Значките се дават на три етапа.

При посещение на 25 обекта се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Всички носители на значки имат право на участие в ежегодната томбола с предметни награди, екскурзионни летувания, екскурзия в чужбина.

Значките се връчват в Централния съвет на Българския туристически съюз (БТС), който се намира в сградата на Министерството на младежта и спорта. Книжки и карти могат да се закупят от БТС, от информационния център на БТС, от туристическите дружества в страната, както и от почти всички обекти, включени в движението.

В инициативата “Опознай България – 100 Национални туристически обекта” участват не само български фенове на културата и природата ни, но и обичащи родината ни от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.

Движението се смята за уникално, защото е многопластово – обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст