ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво дирят политици от „Възраждане“ в Москва?

"Възраждане" - Москва

Светът е ужасен от убийството на критика на Кремъл Алексей Навални, който издъхна след 27 престоя в наказателния изолатор в затвора, по информация на прессекретарят му Кира Ярмиш. Вдовицата му обвини за това лично президента Путин, който се подготвя през март да бъде преизбран и да управлява поне до 2030 година. Майката на Навални пък още не може да получи тялото на сина си, защото я размотават от миналата седмица. Стотици руснаци, дръзнали да почетат паметта на опозиционера, са арестувани, а положените цветя – изхвърлени. На този фон наши политици от „Възраждане“ решиха да посетят Русия, за да засвидетелстват уважение.

Изключително дразнещ е фактът, че преди да заминат, те се са го обявили публично, нито на официалния си сайт, нито на страницата им във Фейсбук. Явно са се надявали да не се разбере. Така хем вълкът сит, хем агнето цяло. Ръководството на партията обаче явно не познава добре особеностите на руската дипломация. Русия в момента е крайно изолирана и се „хвали“ с всяко посещение, дори с това на политици от „Възраждане“. Дипломатическата академия към външното министерство на Руската федерация пусна официално съобщение, че в Москва гостува делегация от депутати на “Възраждане” по покана на управляващата партия “Единна Русия”. Качена бе и снимка, на която позират депутатите

Ангел Георгиев, Коста Стоянов и Ивелин Първанов

със зам.-ректора по научната работа Олег Карпович, с когото са се срещали и на когото са предали пожеланията си за “по-нататъшни успехи и нови постижения на академията”.

Карпович им предложил да изпратят статии за списанията “Дипломатическа служба и практика” и “Вестник на учените международници”. След което им връчил новата Концепция за външната политика на Русия.

През март 2022 г. руското правителство обяви списък с неприятелски държави, сред които са страните от Европейския съюз, Великобритания, САЩ и Япония. Страните и териториите, посочени в списъка, наложиха или се присъединиха към санкциите срещу Русия след началото на “специална военна операция” на руските въоръжени сили в Украйна. 

България е смятана от Москва за “неприятелска държава”, сред онези които според Москва „провеждат агресивна политика спрямо Русия, насочена към създаване на заплахи за сигурността и суверенитета на Руската федерация, получаване на едностранни икономически преимущества, подкопаване вътрешнополитическата стабилност и размиване на традиционните руски духовно-нравствени ценности”. Що за патриоти са нашите „патриоти“, които гостуват в страна, която смята собствената им държава за „неприятелска“, а като тръгна да спира газа, започна от нас?

“Възраждане” често се обявява за напускане на ЕС и НАТО. Лидерът на партята Костадин Костадинов все повтаря, че

Европейският съюз е затвор за държавите членки,

а в общността тече тенденция към разпад, защото се провежда „антидетска, анитсемейна и антихуманна политика“.

„Членството ни в ЕС е унищожително за демографията ни. ЕС не иска икономически силна България“, твърди той.

Костадинов настоява също, че НАТО е заплаха за националната ни сигурност и трябва да напуснем алианса. Според него западният военен съюз е причинил три пъти намаляване на българския отбранителен потенциал.

Освен това политици от партията открито наричат опонентите си „измет“ и говорят за нуждата от унищожението им, но сами себе си определят като „ние българите“. Лошото е, че сипейки обвинения,

те не предоставят никакви доказателства

и смислени аргументи, за да защитят твърденията си. Почеркът им е да се  надвикват, да сипят гръмки фрази и да заплашват.

Далеч съм от мисълта, че партията трябва да бъде забранявана, защото така ще се превърне в „мъченица“ и може да си увеличи броя на симпатизантите. Нито пък смятам, че трябва да й бъдат налагани някакви санкции, отново по същите причини. Може обаче ръководството й да бъде призовано на изслушване в Народното събрание, за да обясни, какво дирят хората й в Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст