ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От “Възраждане” се отчетоха за участието си във форума “За свобода на нациите”

Възраждане

Трима депутати от “Възраждане” са участвали в международния форум “За свобода на нациите“, организиран от партия “Единна Русия” в Москва на 15 и 16 февруари. Става въпрос за народните представители Коста Стоянов, Ангел Георгиев и Ивелин Първанов.

В кулоарите на парламента Коста Стоянов обясни, че на форума са коментирали борбата със съвременните форми на неоколониализма. Той уточни, че е получил поканата от “Единна Русия” още преди месец в качеството си на председател на Централно-европейската инициатива към Народното събрание. Другите му колеги били поканени, тъй като били членове на парламентарната комисия по външна политика.

Стоянов добави, че от “Възраждане” получават покани за участия в много събития и за шест месеца са присъствали на форуми в 12 държави. Той обърна внимание и че партията му е част от семейството на “Идентичност и демокрация” в Европейския парламент и се надява на предстоящите евроизбори да изпрати възможно най-много представители в Брюксел, които да защитават българските национални интереси.

Във връзка с форума в Москва, на който приветствие имали Дмитрий Медведев и Сергей Лавров, Стоянов призна, че от 144 държави единствените представители от ЕС били тримата депутати от “Възраждане”. При участието си те ясно заявили позицията на партията си, че искат да градят мостове между България и Русия. После тримата народни представители посетили Университета за дипломация, в който Ивелин Първанов водел лекции. Коста Стоянов отбеляза, че с представители на висшето учебно заведение обсъдили възможността там да се обучават и наши дипломати. Той подчерта, че Русия предоставя възможност за безплатно обучение в Университета за дипломация.

Ангел Георгиев от своя страна обясни, че на международния форум е защитавал позицията, че трябва да има баланс в отношенията с Русия и че България има всички предпоставки да бъде мост между запада и изтока. Той подчерта, че от “Възраждане” са за дипломатическо решение на всички конфликти, против санкциите, против всички двойни стандарти и против предоставянето на оръжие на всяка воюваща държава.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов коментира медийни публикации от вчера, според които депутатите му, които са били на форума, ще бъдат изключени от парламентарната комисия по външна политика, с думите, че това е чиста форма на фашизъм. Той обаче уточни, че подобно изключване не е обсъждано на председателския съвет и че в правилника на Народното събрание няма подобна практика на санкциониране. Единствената възможна рестрикция била лишаването на депутатите от правото на глас. Според Костадинов обаче това не е от особено значение за тях, тъй като така или иначе “Възраждане” са в опозиция и управляващите взимат решенията си, независимо от техния начин на гласуване.

Костадинов изрази негодуванието си, че на казуса с тримата му депутати в Москва се отделя прекалено голямо медийно внимание, докато миналата година, когато Ангел Георгиев бил бит, обран и държан в ареста в Република Северна Македония, в медиите нямало подобен отзвук. В същото време участието на съпартийците му във форума било важно, защото те ясно обяснили на представителите на Русия, че позицията на правителството “Денков” не изразява мнението на мнозинството от българския народ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст