ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цветана Манева бе удостоена с наградата „Златен век“ – огърлие

Цветана Манева

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи на актрисата Цветана Манева отличието „Златен Век“ с огърлие, в края на спектакъла „Честит рожден ден, Цветана“ в Младежкия театър „Николай Бинев“, съобщават от „Stage Hearts“, цитирани от Българската телеграфна агенция.

Представлението е създадено по повод 80-годишния юбилей на българската актриса, който тя отбеляза на 30 януари. Постановката събра на сцената много от известните имена на българското кино и театър, като Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Мартина Апостолова, Снежина Петрова, Юлиан Вергов, Александър Сано, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Силвия Петкова, маестро Милен Кукошаров и други. Във видеообръщения се включиха още артисти и близки на Цветана Манева от България и чужбина.

Следващият спектакъл „Честит рожден ден, Цветана“ ще се състои на сцената на Античния театър в Пловдив на 27 май.

Сред гостите в публиката, освен културния министър бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, проф. Николай Йорданов, съпругът на Манева – актьорът Явор Милушев, Яна Борисова, Катя Костова, екипът на театралния фестивал „Варненско лято“ и самата Цветана Манева, която също се качи на сцената.

Актрисата е родена през 1944 г. в град Пловдив, а пред 1966 г. завършва ВИТИЗ (Висшия институт за театрално изкуство), днес познат като НАТФИЗ (Националната академия за театрално и филмово изкуство).

Тя дебютира в ролята на Еболи в драматичната пиеса „Дон Карлос“ на  Фридрих Шиле през 1967 г. в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 година. Първата ѝ поява на големия екран е през 1963 г. в ролята на Деница във филма „Калоян“ на Дако Даковски и Юри Арнаудов.

Цветана Манева в ролята на Пехливанова и Стефан Данаилов в ролята на Яким във филма “Дами канят” (1980 година)

Цветана Манева е оставила своята ярка следа в българската културна история, със своите над 100 роли в киното, телевизията и театъра.

Участвала е в пиеси като „Домът на Бернарда Алба“, „Преспанските камбани“, „Вуйчо Ваньо“, „Много шум за нищо“, „Босилек за Драгинко“ и много други.

Сред най-емблематичните ѝ над 50 роли в киното са тези във филмите „Дами канят“ (1980 г.), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975 г.) и „Последната дума“ (1973 година).

Цветана Манева е носителка на множество награди, сред които са Народен артист, „Икар“, „Аскеер“, „Почетен гражданин“ на Пловдив, Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022” и други.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев удостои актрисата с Почетния знак на президента, в сряда, 21 февруари.

Звездата има и политическо присъствие, като е била народен представител в българския парламент от 1976 до 1990 година и кандидат-член на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

От 2003 г., тя е преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст