ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изпращането на войски от натовска държава в Украйна означава глобален сблъсък, заяви Радев

Румен Радев здраве

Президентът Румен Радев заяви, че изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска държава в Украйна, означава глобален сблъсък. Държавният галва даде съвместен брифинг заедно със словенския си колега Наташа Пирц Мусар, която е на официално посещение у нас заедно с бизнес делегация по покана на Радев.

Думите на Радев бяха по повод изявление на френския президент Еманюел Макрон, според когото изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но на този етап няма консенсус за подобно решение. “Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война”, увери френският президент в края на международната конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

“Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави. Всички виждаме, че стратегията за даване на още и още оръжие явно не дава резултат”, посочи българският държавен глава.

По думите на Радев, стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. А напротив – “броят на жертвите расте, разрушенията растат, а в Украйна има опустошителна демографска криза”. Според президента има повишен риск от глобален сблъсък, както и икономически и социални проблеми не само в Украйна и в Русия, но и в цяла Европа.

“Радвам се, че днес обсъдихме конкретни идеи за активиране на нашите двустранни отношения и също така ние се обединихме около идеята, че има голям неизползван потенциал. В рамките на няколко години сме удвоили търговския обмен между двете държави, можем да продължим сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, новите технологии, селското стопанство, образованието, науката и културата”, каза още Радев след разговорите с Наташа Пирц Мусар. Той благодари на словенския президент за силната подкрепа, която страната оказа на България за пълноправно членство в ОИСР и Шенген.

“Споделяме мнението, че България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген, и то във времена на енергийна и икономическа криза и във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността”, подчерта българският държавен глава.

Президентът Пирц Мусар изтъкна, че между България и Словения няма нерешени въпроси. И двете страни могат да си сътрудничат по теми, които са важни за Европа и света. Тя благодари за гостоприемството и поканата, както и за помощта, която страната ни оказа във връзка с миналогодишните наводнения в Словения.

“Мирът и сигурността са два гръбнака, които ни свързват, двете държави са партньори от дълго време в Европейския съюз и НАТО”, каза още Пирц Мусар. И припомни, че тази година Словения празнува 20 години от влизането си в двете организации. “Благодаря, че и вие сте „за“ идеята нашият регион да стане по-мирен и по-стабилен, като приемем страните от Западните Балкани в този съюз, макар че ни е ясно, че само с нас това няма да се случи, обърна се Наташа Приц Мусар към Румен Радев. След като България влезе в Европейския съюз регионът стана по-стабилен и нашата задача е да помагаме”, заяви тя.

„Много искам България и Република Северна Македония да разрешат отворените въпроси, които имат. Много пъти днес в разговорите с президента споменахме, че подобни въпроси не трябва да замират, както и културният диалог, с който са свързани не само нашите две държави, но и другите страни от Балканите“, отбеляза словенският президент. Според нея е крайно време държавите от Западните Балкани да влязат в Европейския съюз, защото, ако не влязат пространството за сигурност няма да бъде пълно. Следващата година ще отбележим 30 години от геноцида в Сребреница, това все още отеква в нашите глави и трябва да напрегнем нашите усилия да приемем тези страни в Европейския съюз, подчерта тя.

Словенският президент отбеляза още, че е пристигнала в България с голяма бизнес делегация, като на бизнес форум по-късно днес ще се обсъдят възможности за по-голямо сътрудничество, за икономически и търговски обмен. „За 2022 г. имаме 40% повишение на инвестициите и на обмена, много искаме и в бъдещето това да се повишава. За много словенски фирми България се оказва изключително привлекателна, и в областта на кулинарията и селскостопанските продукти, и на всичко, което имаме“, каза президентът на Словения.

Сутринта на площад „Свети Александър Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Наташа Пирц Мусар и съпруга ѝ Алеш Мусар с официална церемония. Държавният глава на Словения отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

След това на „Дондуков“ 2 се проведе разговор на четири очи между двамата президенти, както и пленарни разговори между официалните делегации на България и Словения.

В 15.30 часа Радев и Мусар ще открият в София Българо-словенски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia. Целта на събитието е насърчаване на контактите между компаниите от двете страни и проучване на възможностите за активизиране на стокообмена между България и Словения, както и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Словения ще посети Пловдив. Предвидени са и срещи с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст