ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да се вдигат данъците, каза Василев на събранието на общините

Няма да се вдигат данъците, каза Асен Василев на събранието на общините

Министърът на финансите Асен Василев заяви, няма да се вдигат данъците, но се променя начинът, по който се изчислява такса смет. Василев участва в седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините на Република България.

Идеята е инвестиционна програма за общините да е устойчива и да продължи. “Това, което сме говорили в парламента с бюджетната комисия и с регионалното министерство, е тя да е тип револвираща – когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите”, обясни финансовият министър.

“Вдигнахме и издръжката, и капиталовата програма към общините. Прехвърлихме част от данъците – за малките ресторанти и заведения – да минат на патентен данък. В края на годината ще направим анализ да видим как се отразява това. Чакам да дискутираме вашите идеи за фискална децентрализация. Аз не съм против”, посочи Василев.

“Трябва да изработите механизъм, който работи за всички общини. Започнахме 2022 година – и български, и чуждестранни инвеститори маже да се възползват от пълния размер на държавата помощ, която Европейският съюз позволява – от 25% до 50% за капиталовите разходи на проекта. Това може да се види като трайна политика – заплатите да растат по-бързо от инфлацията. Икономическата и финансова страна остава да бъдат непроменени. Променя се начина, по който такса смет ще се изчислява”, каза министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст