ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алла Пугачова записа постскриптум и учуди всички, че пуска стар концерт като нов албум

Алла Пугачова


На някои стрийминг платформи се появи нов албум на Алла Пугачова. На „Яндекс Музыка”, „МТС Музыка” и на „ВКонтакте” излезе сборник с общото заглавие „P.S.” В албума са намерили място композиции, записани на концерта на Пугачова в Кремълския дворец през 2019 година.

Сред тях са хитовете ѝ “Любовь, похожая на сон” („Любов като сън”), “На коне” ( „На коня” – в смисъл – „Дръж се, не се предавай, не изпускай юздите”), “Поживи в моей шкуре” („Поживей в моята кожа”– в смисъл – “Застани на мое място”), а също така „Женщина, которая поет” („Жената, която пее” или „Пеещата жена”). В live версията на последната песен се чува как по време на изпълнението артистката разговаря с дъщеря си.

Обложката представлява черно-бяла фотография на певицата с украинската продуцентка Натела Крапивина, която фигурираше на афиша на концерта в Минск през 2019 година. Защо на артистката ѝ е дотрябвало да пуска албум със стари песни?
Музикалният критик Олег Кармунин смята, че това е поредният опит на Пугачова да се сбогува с публиката: „Това е стар запис на концерт от 2019 година, навярно е символично в този смисъл, че това беше последната спокойна година, след която настъпи COVID-19 и всичко останало. Алла Пугачова ни изпраща поздрав от тази епоха.

Албумът е озаглавен „P.S.”, и според Кармунин това е симптоматично. Сякаш това е постскриптум под цялото творчество на Алла Пугачова, последното, което казва. Но музикалният критик си спомня, че голямата изпълнителка поне три пъти е напускала сцената.

През 1995 година след албума „Не делайте мне больно, господа” (Не ми причинявайте болка, господа”) тя организира голямо прощално тържество в клуба „Метелица”. Тогава тя представя албума и заявява, че той й е последният.

След това през 1998 г. тя също имаше прощално турне, а през 2009 г. с албума „Приглашение на закат” („Покана на залез”) за пореден път обиколи Русия и даде пресконференция в духа – сега, видите ли, наистина слагам край.

И така стигаме до 2024 г., когато Алла Пугачова издава албума „P.S.” и предизвиква музикалните критици да се замислят колко пъти тя слага уж многоточие, но въпреки това продължава да прави хитове. Честно казано, очакваме след още 10–15 години да издаде нещо от рода на „P.Р.S.” или може би някакъв албум „Я возвращаюсь” („Аз се връщам”), защото тя е човек–канара, тя всъщност е вечна.”
Потребителите ги смути липсата на официални изявления. Пугачова не направи никакви коментари на страниците в социалните мрежи по повод албума си. Представителите на изпълнителката също отказаха да дадат изявления.

Възможно е албумът да е само подготовка към някакво по-голямо издание, смята генералният директор на звукозаписната компания “Монолит Рекордс” Антон Пронин: „От позицията на печалбата, да го кажем така, Алла Борисовна сега, разбира се, не е на върха на популярността си. Струва ми се, че едва ли това е опит да изкара пари, защото лично аз слабо вярвам в големия търговски успех на този материал точно на стрийминг платформите.

Безусловно, има поколение, което ще го слуша, но едва ли става дума за милиони рубли. Навярно това е по-скоро пиар, отколкото бизнес решение. Мисля, че трябва да очакваме по-скоро някаква пиар активност, която може и да е свързана с появата на новия стар албум…

И все пак трябва да се знае, че стрийминг платформите не са пуснали сами този албум, а някой притежател на авторските права. Едва ли Алла Борисовна сама се е договаряла с платформите, по-вероятно е да има дистрибутор или звукозаписна компания.

Що се отнася до руските радиостанции, където уж били престанали да пускат песните ѝ, имаше слухове, че след появата на някакви политически изявления на Алла Борисовна някои радиостанции са свалили от ефир песните ѝ. Но това изглежда съмнително.

Дали радиостанциите ще решат да пускат или да не пускат в ефир песните на Пугачова, зависи от това доколко песните ѝ се харесват на публиката. Ако музикалните редактори видят, че на стрийминг платформите песните покачват рейтинга си, то радиостанциите безусловно ще ги пускат в ефир.

През 2008 г. Алла Пугачова издаде последния си студиен албум „Приглашение на закат”. А през 2013 г. певицата издаде на грамофонни плочи сборник песни на композитора Юрий Чернавски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст