Служебният министър на иновациите ще пише новата стратегия за Българската банка за развитие

служебният министър на иновациите, Росен Карадимов

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви в ефира на БНР, че има амбицията да подготви в следващите два месеца новата стратегия за Българската банка за развитие (ББР).

Той поясни, че е бил поканен от Димитър Главчев в състава на кабинета в качеството му на председател на надзорния съвет на ББР – основополагаща структура в министерството на иновациите и растежа.

Карадимов се похвали, че през последната година и половина ББР, която до преди това била наричана “касичка на властта” и “заложна къща”, станала една от най-прозрачните институции в България.

През този период той успял да сформира консултативен съвет към банката и да разшири функциите й – така ББР освен че подпомагала малки и средни предприятия, започнала да насърчава и публични политики в посока намаляване на регионалните диспропорции.

Карадимов поясни, че стратегията на ББР е изтекла в края на 2023 г., като, за да се изготви нова, това трябва да стане през Министерския съвет и през работна група, в която да участват заместник-министри от всички министерства.

Ето защо според Карадимов изработването на новата стратегия може да започне, като по думите му служебният кабинет няма да надхвърли правомощията си, ако започне работа по подобен нов документ. Нещо повече – Карадимов призна, че има пълната благословия от страна на служебния премиер да се заеме с новата стратегия.

Целта на документа ще е да заложи приоритети в политиката, които да използват възможностите на Българската банка за развитие. По-конкретно Карадимов даде пример, че ББР ще започне да обслужва стратегическия военно-промишлен комплекс, като така щял да се отпуши огромен сектор от българската икономика.

Служебният министър уточни, че в момента българският военно-промишлен комплекс не може да работи с нито една търговска банка, тъй като техните банки -“майки” имат вътрешни правила, които не им позволяват подобен тип дейност. В същото време българският военно-промишлен комплекс допринася с огромен процент за БВП, тъй като може да произвежда оръжия и по стария, и по натовския стандарт. Може да произвежда и барут.

На въпрос дали като бившия министър на иновациите – Милена Стойчева – и той ще имазадгранични пътувания, Карадимов обясни, че много уважава предшественичката си, но двамата с нея имат различни разбирания за това как министърът да си върши работата.

Според Карадимов министърът трябва да организира и да създава среда, а не да бъде рекламно лице или търговски пътник. Той добави, че е отменил всички международни ангажименти, планирани от Стойчева, с изключение на най-неотложните, на които ще изпрати свои заместници. Той добави, че е предложил смяна на заместник-министри, но не смята, че това е чистка, тъй като те не са част от администрацията, а от политическия кабинет. По думите му никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може сам да си подбере.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст