Даниел Митов декларира, че е готов за поста на външен министър

Даниел Митов декларира, че е готов за поста на външен министър

Заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Даниел Митов декларира, че е готов да поеме поста на служебен външен министър. Митов бе предложен от служебния премиер Димитър Главчев да смени досегашния външен министър Стефан Димитров. Все още се очаква обаче президентът Румен Радев да издаде указ промяната. По думите на Митов, забавянето на назначаването на нов министър застрашава организацията на изборите в чужбина.

“Главчев се обади първо на мен. Разбира се, аз съм се консултирал с председателя на партията и получих подкрепата на Борисов. Но първият разговор е между мен и Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър Димитров и е търсил възможност в крайна сметка да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантическип профил с човек, който ще следва тази политика”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Според депутата ситуацията е тест за геополитическата ориентация на президента. А ако държавният глава подпише указа за назначаването му, ГЕРБ може да излезе и да каже, че носи отговорност за външната политика в служебния кабинет. В тази връзка Митов отбеляза, че постът не му е самоцел.

“С промените в Конституцията логиката за съставяне на служебни правителства беше променена. Тя зависи изцяло от министър-председателя. Ролята на държавния глава е напълно променена, Главчев трябва да търси подкрепа от партиите в парламента. Всички предложения за потенциални премиери вече са получили доверие на постовете си. ПП-ДБ трябваше да защитят конституционните промени”, подчерта той.

Митов посочи, че е разочарован от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следвала изцяло логиката на Радев – не можело зам.-председател на партия да бъде министър. “С промените в Конституцията, по настояване на ПП-ДБ, служебният кабинет вече зависи напълно от парламента. Премиерът трябва да търси подкрепа именно там”, добави народният представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст