Започна 77-ият филмов фестивал в Кан

Късно снощи (14 май) бе открит филмовият фестивал в Кан. Той ще продължи до 25 май. Журито ще бъде председателствано от американската режисьорка Грета Геруиг, която миналата година предизвика фурор с филма си “Барби”. Тя стана първата американка, която ще има честта да заема тази позиция.

Членове на журито са френската актриса Ева Грийн (“Мечтатели”, “Казино Роял”), френският актьор Омар Си ( “Chocolat”, “X-Men: Days of Future Past”), индианката от Северна Америка – актрисата Лили Гладстоун (“Убийците на цветната луна”), японският режисьор Хирокадзу Корееда (“Чудовище”, “Джебчии”), испанският режисьор Хуан Антонио Гарсия Байона (“Обществото на снега“), ливанската актриса и режисьорка Надин Лабаки (“Капернаум”), италианският актьор Пиерфранческо Фавино (“Капитанът”) и турската фотографка, актриса и сценаристка Ебру Джейлан (“Климати”, “Зимен сън”).

Фестивалът бе открит с френския филм “Второ действие” на Куентин Дюпийо. Тази година почетната “Златна палма” за принос в развитието на киното бe връчена на актрисата Мерил Стрийп.

кан

Тя получи наградата си от френската актриса Жулиет Бинош, която й благодари за това, че е променила начина, по който се възприемат жените на екрана.

В историята на киното вие сте издълбали своето място и то ще остави незаличима следа. Вие сте международно съкровище. Докато гледах вашите филми, си казвах, че вие трябва да сбъднете мечтите си, а заедно с тях и нашите. Освен че променихте начина, по който гледаме на жените в света на киното, вие ни помогнахте да погледнем и на себе си по различен начин,“ заяви Бинош.

Мерил Стрийп й благодари, пошегува се, че като е гледала филма на Жулиет Бинош от 2023 г. „Вкусът на нещата“, плачела толкова неудържимо, че трябвало да си легне.

След това Мерил Стрийп продължи с шегите – призна, че американците често произнасят грешно името на фестивала. Тя благодари на дългогодишния си агент Кевин Хуване и стилиста си по прическа и грим Рой Хелън, които са работили по почти всеки един от персонажите й, в които се е превъплъщавала през последния половин век.

Мерил Стрийп призна, че, когато за първи път дошла в Кан през 1988 г., била силно скептична за бъдещето на кариерата си – по онова време тя била почти на 40 години, майка на три деца и мислела, че вече е приключила с актьорството.

До края на фестивала предстои “Златна палма” да получи и японското студио за анимационно кино “Гибли”, а на закриването на церемонията ще бъде почетен и Джордж Лукас, който на 14 май навърши 80 години.

В конкурсната програма, за “Златна палма”, ще се състезава филмът “Стажантът” на ирано-датския режисьор Али Абаси. Той е посветен на младия Доналд Тръмп от 70-е години. В него участва Мария Бакалова в ролята на Иванка Тръмп.

В състезанието за наградата “Особен поглед” пък ще се бори режисьорът и сценаристът Константин Божанов с филма си “Безсрамните”. Сюжетът ни отпраща в Индия, където две жени се борят със закоравелите традиции на патриархалното си общество, за да защитят любовта си. В някои щати в Индия все още бащата и на момичетата, и на момчетата, избира техния бъдещ съпруг или съпруга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст