Честит 24 май! Как отбелязваме Деня на Светите братя Кирил и Методий?

24 май

Празничният 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – се отбелязва с богата програма.

От 10.30 часа ще започне общоградското шествие от площада пред Националния археологическия музей, пред сградата на президентската институция.

Към него ще се присъедини и държавният глава Румен Радев и представители на изпълнителната и законодателната власт.

Шествието ще продължи по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, където пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в 11.00 ч. започва тържествената церемония.

Президентът ще участва в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на Светите братя. От 11.40 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът ще разгледа документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с жителите и гостите на град Чепеларе, където празничното шествие ще започне от 11.00 часа.

На тържествената програма пред паметника на Светите братя Кирил и Методий водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева, която вчера (23 май), заедно с още над 80 артисти и дейци на културата, бе наградена от министър Найден Тодоров за приноса й в развитието на българската духовност.

През паметника на Светите братя тържествено слово за празника ще произнесе философът и писател Тони Николов. Учениците от 1-ви „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта. Документалната изложба “Непознатият “Рибен буквар”: 200 години от отпечатването му”, посветена на седемте издания на първия български светски буквар до Освобождението на България, може да бъде разгледана след церемонията в Национална Библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

В 12.00 часа в Аулата на Софийския университет ще започне академично тържество, с което ще бъде отбелязан Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. След приветствието на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев, академично слово на тема “Въпрос на буква“ ще произнесе доц. д-р Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии.

В рамките на академичното тържество ще бъдат връчени грамоти на студенти, отличени с годишните награди на “Алма матер” за учебната 2023/2024 година. Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще награди автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2024 година.

Фондация „Блага Димитрова“ също ще отличи със стипендия студент от Факултета по славянски филологии.

На 24 май Столичната община обявява вход свободен в СГХГ Sofia City Art Gallery и филиалите й – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, както и в Регионален исторически музей – София / Regional History Museum – Sofia – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. “Бански” №1, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк “Западна порта на Сердика”, Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика.

За четвърта поредна година инициативата „Да поЧетем“ 24 май на площад „Славейков“ ще преобрази на 24 май площад „Славейков“ в културна сцена. От 11.00 ч. до 20.00 ч. богатата програма от литературни, образователни и културни събития ще представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество. Откъси от емблематични български произведения ще озвучат площада.

Те ще бъдат прочетени от актьори, ще се проведе детска надпревара по четене с разбиране, ще има срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, арт инсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки, творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество.

В празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина може да бъде разгледана изложбата “Петър Берон. 200 години от издаването на “Рибния буквар”, подготвена от Централна библиотека на БАН. Изложбата представя първото издание на “Буквар с различни поучения” от 1824 г., известен като “Рибен буквар”, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в Централната библиотека на БАН.

В Галерия на открито в градина “Кристал“ е представена изложбата “Южнославянски кописти и скриптори от XIV век”. Тя запознава с процеса на създаване на ръкописната книга, с науката, която изучава писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите. Изложбата представена от Кирило-Методиевски научен център при БАН.

Столична библиотека се включва в празника на 24 май с турове “Литературният музей “Бележити българи” сред музейните пространства с ценните колекции от книги и артефакти на големите личности на България д-р Константин Стоилов, Симеон Радев и Кирил Христов. Ще бъдат показани и емблематични старопечатни книги и ценни издания, които се съхраняват във фонд “Редки и ценни издания”. Екскурзионните обиколки започват в 12.00 ч. и 13.00 часа.

Преди това – от 11.00 чаа започва “Часът на приказката” с водещ Борислава Борисова, ръководител на Детски отдел на Столична библиотека.

Вицешампионите от Втория шампионат по поезия “Млада метафора” за ученици и менторът им – поетесата Мирела Иванова, ще четат свои стихове в 12.00 часа. На площад “Славейков” ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция “Първоучителите”.

Общински културен институт Научно-образователен детски център “Музейко” Muzeiko отбелязва 24 май с тематични инициативи: „Букворибар“, „Отворена арт зона: Нарисувай ми с букви“ и работилница „Учителите на България“ са част от заниманията за деца в празничния ден.


На 24 май официално ще бъде открит Пролетен панаир на книгата София 2024, който ще осигури на столичани и гостите на града хиляди книжни предложения от 140 издателства. Шатрите отново ще са разположени в алеите около фонтаните пред Националния дворец на културата. Културната програма на фестивала включва срещи с любими автори и представяния на нови заглавия. От 27 май започва и VIII. Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Асоциация „Българска книга“

Пролетен панаир на книгата за 24-ти май

На 24 май в Театър Българска Армия ще се състои церемонията по връчване на Награди „Аскеер“ за принос към театралното изкуство, която традиционно присъства в Календара на културните събития на Столичната община.

Общинските културни институти и районните администрации също са подготвили разнообразни културни събития, с които да почетат Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст