Галерия “Ракурси” отпразнува 20 години с изложба на Павел Койчев

Ракурси, Павел Койчев

Галерия “Ракурси” отбеляза 20 години от основаването си с откриването на изложба на известния скулптор Павел Койчев. Това стана вчера, точно две десетилетия, след като на 28 май 2004 г. тя отваря врати за първи път за художници, склуптори и създатели на инсталации.

Специален гост на рождения ден на галерия “Ракурси” бе служебният министър на културата маестро Найден Тодоров (на снимката горе).

През всичките 20 години от галерия “Ракурси” са организирали над 360 изложби, участвали са в панаири и изложения, включително имат и инициатива с постери в метрото.

В новоткритата изложба на Павел Койчев ще видите негови ранни творби от бронз, създадени през 1990 г. – 1991 година. Те са ключови за творчеството му, защото на тяхна база той развива по-късните си и много популярни инсталации. В “Ракурси” ще може да видите 12 малки пластики от три емблематични цикъла от началото на 90-те години – „Наблюдател”, „Вместилища” и „Звън”.

Павел Койчев (в средата)
Павел Койчев на откриването на изложбата си в галерия “Ракурси” слуша словото на Георги Лозанов.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 в София. Той участва във Венецианското биенале през 2002 г. и през 2013 година. Негови са скулптурите пред Ритуалния дом на “Красно село” в София, пред сградата на Американското посолство у нас, край Американския университет в Благоевград. Негова е и скулптурата-фар на пристанището в Царево, която представлява 5.5-метрова бронзова женска фигура, по модел от древна тракийска пластика.


През 2016 г. той откри парк-галерия “Оригиналите” в частен имот край село Осиковица, където са изложени на открито над 50 негови скулптурни модели, правени в периода от 1967 до 2014 година. Всичките са бели на цвят, покрити със смола, за да са устойчиви на открито. Част от тях са отлети от бронз и се намират в паркове и галерии в София, Брюксел, Благоевград, Созопол.

Павел Койчев е носител на редица награди, включително през 2013 г. получава наградата на министерството на културата „Златно перо“; през 2015 г. става носител на Огърлие „Златен век“; през 2019 г. е отличен с наградата на Столична община за изложбата си „Градината на тревата“ в галерия „Райко Алексиев“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст