Доналд Тръмп е виновен

Доналд Тръмп

Изминаха шест седмици от първия наказателен процес срещу бившия президент на Съединените щати, в който Доналд Тръмп пледира невинен

по 34 обвинения престъпление за фалшифициране на бизнес документи. Финалните пледоарии приключиха във вторник, а съдебните заседатели взеха окончателното си решение. То бе взето за изключително кратък срок. Процесът приключи.

Бившият американски президент Доналд Тръмп е виновен по всички 34 обвинения.

Рона Граф, бившият дългогодишен асистент на Доналд Тръмп, свидетелства, след като Дейвид Пекър приключи показанията си в наказателния процес срещу Тръмп.

За първи път в американската история имаме президент, който е осъден по криминални обвинения. Това са напълно непознати води в американската политика като присъдата още повече заплита изхода от предстоящите избори за Белия дом на 5 ноември тази година.

Прокуратурата твърдеше, че бизнес регистрите са били фалшифицирани като част от схема, която Тръмп е измислил с адвоката си Майкъл Коен. Прокурорите заявиха, че тези записи са имали за цел да прикрият плащане, за да запушат устата на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс относно предполагаема афера преди изборите през 2016 г. На съдебната скамейка Коен описа схема за изплащане, която формира основата на 34-те обвинения: 11 фалшифицирани фактури, 12 фалшифицирани записа в счетоводните книга и 11 чека, фалшиво записващи изплащането като правни услуги. Девет от чековете са подписани от самия бивш президент. Той пледира невинен и отрече предполагаемата афера с Даниелс.

34 престъпления на президента, за които беше признат за виновен

На излизане от съдебната зала в обичайния си стил Тръмп нападна, както съдията по делото Хуан Мърчан, така и опонентите си, които обвини в намеса в политическата система. Тръмп е де факто кандидатът на Републиканската партия, но формалното му номиниране трябва да се случи юли месец. Между 15 и 18 юли ще се проведе Национален конгрес на Републиканската партия и тогава ще бъде взето окончателното решение дали вече осъдения бивш президент ще бъде кандидатът на партията, който да се изправи срещу Джо Байдън.

От правна гледна точка следващите събития са лесни за прогнозиране. Ето какво може да очакваме:

График на присъдата

След като произнесе присъдата си, съдебния състав се разпуска. След това делото преминава към фазата на присъдата, процес, до голяма степен контролиран от съдия Хуан Мърчан.

Съдията, преди да отложи делото в четвъртък следобед, определи дата за произнасяне на присъдата на Тръмп за 11 юли. Той нареди на страните по делото да подадат възражения до 13 юни.

Потенциални наказания – включително затвор

Обвиненията са престъпления от клас Е, най-малко тежката категория според закона на Ню Йорк. Всяко обвинение предвижда максимална присъда до четири години затвор.

Присъдата може да включва глоби, пробация или други условия – но лишаването от свобода, макар ѝ малко вероятно, също не е изключено. Максималната ѝ продължителност не може да надхвърля 20 години.

77-годишната възраст на бившия шоумен и телевизионен водещи, както и липсата на криминално досие, вероятно ще натежат в негова полза.

Другите съдебни дела

Да припомним, че това е делото с най-малка значимост. Пред него стоят няколко далеч по-сериозни дела.

Превземането на Капитолия и опита за отмяна на изборите през 2020 г.

Федералните прокурори твърдят, че президентът е оказал натиск върху служители, за да отменят изборните резултати, съзнателно е разпространявал лъжи за изборни измами и се е опитвал да използва бунта на Капитолия на 6 януари 2021 г., за да забави удостоверяването на победата на Байдън и да остане на власт.

Той има четири криминални обвинения, включително заговор за измама срещу САЩ и заговор срещу правата на гражданите.

Някои спекулираха, че той ще бъде обвинен в подстрекаване или подпомагане на бунт, но това не е сред обвиненията.

Какъвто и да е изходът от следващите дела днешното решение показва, че американската правосъдна система е изключително устойчива и никой не стои над закона. От дори ѝ от най-висшия държавен служител може да бъде потърсена съдебна отговорност. Нещо, което България никога не успя да постигне, въпреки безбройните скандали за корупция, измами и злоупотреба с обществено положение и средства от страна на управляващите през последние десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст