Както е тръгнало, скоро ще имаме… доста редовно правителство?

редовно правителство

Редовно правителство е добре да има по десетки причини. Най-вече, за да не хвърчат милиони левове за нови избори, да няма служебни кабинети, да започнат да се взимат важни решения и не на последно място –  наесен може още по-малко хора да отидат да гласуват. Има значение обаче кои партии ще формират бъдещата сглобка и за какво ще се договорят. Най-вече да не стане така, че тези договорки да са на наш гръб.

Съвсем скоро видяхме как некоалицията на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (които бяха безкрайно далече една от друга, но с еднакво липсващ им политически усет), стигна до под кривата круша, от което пострада най-вече ПП-ДБ. Резултатите от онзиденшните избори за сетен път доказаха, че тъжната традиция продължава да е жива –

който се хване на хорото с Бойко Борисов, после никой за нищо не го кани!

Според окончателните резултати от изборите, ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН имат възможност за формиране на управляващо парламентарно мнозинство. ГЕРБ ще има 68 мандата, ДПС – 47, БСП – 19, а ИТН – 16 народни представители. Това прави общо 150 депутати, с които мандатоносителят спокойно може да прокара всички законопроекти, съчинени от правителството му или от депутатите на мнозинството.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отправи  на страницата на движението във “Фейсбук” призив за започване на преговори за съставяне на правителство. Апелът на Пеевски е лично към Бойко Борисов, както и към лидерите на двете евроатлантически формации – “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Съпредседателят на ДПС е на мнение, че

трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата.

Той обещава в него ДПС да бъде “фундаментът и гарантът за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път”.

Малко след него, Атанас Зафиров от ръководството на БСП, който ще е депутат и в новия парламент, обяви и в ефира на БНТ, и пред “Нова телевизия”, че левицата може да подкрепи кабинет, стига в него да няма политически лидер. Той уточни, че партията няма как да гласува Бойко Борисов да стане премиер, но може да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

“Ако партията ни подкрепи такъв кабинет, трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които провежда. Дълбоко съм убеден, че правителството трябва да бъде подкрепяно по възможност от всички политически сили“, посочи той  и допълни, че

нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент

и раждане на истински политически чудовища. Така той намекна за влизането на новата партия „Величие“ в Народното събрание.

Зафиров е прав за едно – по-добре да разчитаме на старите и добре познати политически чудовища, отколкото да опознаваме новите. Но шегата настрана, ако БСП наистина решат да подкрепят ГЕРБ и ако приемем, че ДПС е техен сигурен партньор, то тогава новото правителство е готово.

Подкрепата на ИТН не е съвсем сигурна. Преди изборите, от формацията на шоуменът Слави Трифонов заявиха, че искат

експертно правителство, в което ще участват всички парламентарно представени партии.

В противен случай ИТН “заплаши”, че не е изключено да подкрепят министрите, издигнати от ГЕРБ, ДПС или която и да е друга политическа сила, стига да са експерти.

“Според нас единственият вариант на правителство да получи по-голяма подкрепа и да бъде ефективно – това е експертно правителство, което да решава конкретни проблеми. Те трябва да са заявени предварително със срокове и стъпки, а не общи приказки, на каквито се нагладахме, зад които да се правят финансови далавери и глупави, комплексарски промени в Конституцията, които вкараха страната в забавна част”, заяви тогава Тошко Йорданов.

Още в началото на предизборната кампания, от ГЕРБ обявиха, че

следващото редовно правителство трябва да се състои от ярки политически фигури.

Какво точно означава „ярки политически фигури“, направо ме е страх да си помисля.

Както е тръгнало, като нищо съвсем скоро наистина може да си имаме ново правителство. Дано обаче преговарящите партии този път проявят някакъв разум, изгладят спорните си позиции още в началото и… кажат довиждане на егото и болните си амбиции. В противен случай ще гледаме поредното повторение на кошмара “Бай Ганьо пак ще прави избори”…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст