За сухопътен “Шенген” да ползваме кандидатурата на Рюте за НАТО, съветва евродепутатът Пенкова

Пенкова, Цветелина Пенкова, БСП, евродепутат, Прогресивен алианс на социалистите и демократите избори

Новоизбраният евродепутат от “БСП за България” Цветелина Пенкова, която с преференцията си измести втория в листата – Румен Гечев, определи в интервю за БНР, че е било грешка България да се съгласи на частично членство в Шенгенското свободно пространство.

Въпреки това според нея не всичко е загубено и трябва да се възползваме от всички дипломатически възможности. По думите на Пенкова България трябва да се възползва от лостовете си за влияние. Един от тях е свързан с кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за нов генерален секретар на НАТО.

Пенкова припомни, че за да бъде избран, на Рюте ще му трябва гласът на България. Ето защо тя може да му предложи своя глас, но срещу пълноправно членство в Шенген. Според Пенкова, която е евродепутат и в настоящия Европарламент до 15 юли, има и други лостове за подобно дипломатическо влияние.

По отношение на новите развития в Европарламента, Цветелина Пенкова прогнозира, че ще се стигне до преразглеждане на Зелената сделка. Вече евродепутатите няма да говорят толкова за амбициозните си цели, свързани с климатичните промени, а по скоро ще акцентират върху необходимостта от изграждане на една устойчива и работеща икономика в Европа, която е базирана на чисти технологии, на иновации, на използване на чиста енергия, каквато вече е и ядрената, благодарение на действията на Цветелина Пенкова.

Тя добави, че в бъдещия Европарламент ще продължи да се бори за европейско финансиране за енергийния ни сектор, като прогнозира, че вече пари ще се дават за осигуряване на свързаността на електропреносната мрежа в рамките на Европа. Добрата новина е, че според Пенкова България има ключова роля в тази свързаност. На второ място Пенкова ще се бори да има ясен план за въглищните региони в България.

По отношение на промените в БСП, Пенкова коментира, че наистина понякога е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да може политическата сила да продължи напред. Тя се изказа оптимистично, посочвайки, че според нея след всяка криза идва период на възход и от БСП са на прага на започването на такъв период.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст