България продължава да подкрепя Украйна и за ЕС, и за НАТО, обяви Главчев в Швейцария

Украйна, среща в Швейцария

Министър-председателят Димитър Главчев участва в първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок.

На нея лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната в Украйна, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

В профила на Министерския съвет във “Фейсбук” Димитър Главчев написа, че България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна.

Премиерът продължи и че страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО.

България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала, завършва Димитър Главчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст