JPMorgan увеличи тавана на бонусите за служителите си в Обединеното кралство

the-jpmorgan-chase-headquarters-in-new-york

JPMorgan реши да увеличи значително тавана на бонусите за служителите си в Обединеното кралство. Това пише Financial Times, позовавайки се на писмо, изпратено до банкови служители. 

Така JPMorgan стана втората банка, която смекчи ограниченията върху размера на бонусите. Goldman Sachs обяви това през месец май. В Goldman Sachs бонусите вече могат да надхвърлят 25 пъти основната заплата, в JPMorgan – 10 пъти. 

Обединеното кралство премахна ограниченията върху бонусите за банкови служители през октомври миналата година. 

Те бяха въведени през 2014 г. след финансовата криза. Тогава властите на Европейския съюз, които по това време включват Обединеното кралство, решиха да ограничат размера на бонусите. Те не трябваше да надвишават основната заплата повече от два пъти. 

Британските власти и банки още тогава се противопоставиха на въвеждането на подобни ограничения,

смятайки, че това ще намали привлекателността на страната за банкерите в сравнение със САЩ и други страни. След въвеждането на ограниченията много банки, опериращи в Обединеното кралство, увеличиха значително основните възнаграждения на служителите, за да компенсират загубата на бонуси.

Американската мултинационална финансова компания JPMorgan Chase & Co. е с централен офис в Ню Йорк и е регистрирана в Делауеър. Това е най-голямата банка в Съединените щати и най-голямата банка в света по пазарна капитализация към 2023 година. Като най-голямата от големите четири банки, компанията се счита за системно важна от Съвета за финансова стабилност. Нейният размер и мащаб често водят до засилен регулаторен надзор. Централата ѝ е на 383 Madison Avenue в центъра на Манхатън, но компанията ще се премести в строящата се сграда JPMorgan Chase на 270 Park Avenue през 2025 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст