Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова на среща днес с Матю Бойс, бивш помощник държавен секретар на САЩ и старши сътрудник в Института „Хъдзън“, Вашингтон и председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов. 

“България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Отношенията между България и страните от Черноморския регион в областта на транспорта са важни не само за търговските коридори между Европа и Азия, но и за процеса по възстановяване на Украйна“, каза заместник-министър Натова. Тя подчерта, че от първостепенно значение за българската страна е изграждането на трети мост над р. Дунав при Русе-Гюргево. Подготовката е на етап предпроектно проучване, което се финансира с европейски средства.

„За да бъде облекчен трафикът по направлението Север – Юг, е изключително важно възобновяването на фериботната линия  при Русе-Гюргево“, бе категорична Анна Натова. Тя обясни, че 3500 камиона на ден минават в този участък. Предвид започващия много скоро ремонт на Дунав мост при Русе, се очаква движението сериозно да бъде затруднено. „Българската страна има пълна готовност да възобнови фериботните превози, избран е оператор и разчитаме румънската страна да предприеме необходимите действия“, поясни Анна Натова.

Важна част от стратегическата инфраструктура в направлението Север – Юг е и железопътната връзка между жп прехода Кулата/Промахон и Солун. „Очакваме да има развитие на модернизацията на този участък на гръцка територия“, каза още заместник-министър Натова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст