България е един от пазарите с най-висок обем на транзакциите за iBanFirst с 275 млн. евро

Йохан-Габриелс-регионален-директор-за-Югоизточна-Европа-в-iBanFirst

Валутни сделки на стойност 275 милиона евро за български търговски дружества е обработил iBanFirst България през първата половина на 2024 г., което представлява значително увеличение от 90% в сравнение със същия период на миналата година. Тези резултати позиционират България като един от пазарите с най-висок ръст на обема на трансакциите за групата iBanFirst между януари и юни.

Значителният ръст на обема на валутните сделки през първите шест месеца се дължи на динамичните бизнес дейности на настоящите клиенти, с увеличение на вноса и износа, отбелязват от компанията. Повишаването на обема на трансакциите води и до ръст на приходите от 106 процента. Така ЦИЕ пазарът вече допринася за 40% от цялостния ръст на приходите в iBanFirst. Клиентската база на платформата включва 1300 компании в целия регион.

„Забележителното ни представяне в България е подчертано от

най-големия среден обем на трансакция сред европейските ни пазари,

въпреки че страната е една от най-малките. Този изключителен ръст показва засиленото търсене на иновативни финансови решения и е доказателство за доверието, което нашите клиенти ни гласуват“, посочва Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst. 

iBanFirst помага на българските компании да разширяват дейността си отвъд граница.

Клиентската база на финтех компанията е разнообразна и включва компании с вносна и износна дейност от различни сектори като селско стопанство, автомобилостроене, ИТ и телекомуникации, търговия на едро и дребно, строителство и енергетика.

Стойността на трансграничните плащания, извършени чрез платформата на iBanFirst, варира от няколко хиляди евро до милиони евро. Освен това, несигурният икономически и геополитически климат през последните години накара все повече компании да търсят решения за управление на риска, за да се предпазят от валутни колебания. Тази промяна доведе до значително нарастване на търсенето на услуги за хеджиране, които отбелязаха 94% ръст на годишна база и сега съставляват 77% от приходите на iBanFirst на местния пазар.

iBanFirst планира да продължи да инвестира в българския пазар, като разшири екипа си в София,

подобри технологичните си възможности и пусне нови продукти, съобразени с нуждите на местния бизнес.

В продължение на пет последователни години (2018-2023 г.) iBanFirst е включена в класацията на Financial Times за 1000-те най-бързо развиващи се компании в Европа. Компанията към момента има 13 офиса в десет европейски държави (Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Румъния, България, Унгария, Италия, Испания и Обединеното кралство), както и бизнес с „бял етикет” (т.нар. white label) в Гърция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст