Преработвател на плодове и зеленчуци обясни защо купува от гръцки, а не от наши производители

плодове, праскови

След като български производители на плодове и зеленчуци възнегодуваха, че родни преработватели не проявяват интерес към тяхната продукция, която се изкупува за 60 ст. за килограм, а предпочитат да ходят в Гърция и да пазаруват оттам, плащайки по 32 – 35 цента, един обвинените представи своето обяснение.

Димитър Алексиев, управител на сливенското преработвателно предприятие – едно от четирите подобни в България, посочи, че причината да изкупува компотни праскови от Гърция е, че трябва максимално да натовари фабричните си мощности.

Алексиев обясни пред кореспондент на БНР, че изкупувайки праскови от Гърция, предприятието не печели, но успява достатъчно да натовари фабриката си, защото иска по някакъв начин да си върне голямата инвестиция в техниката.

Преработвателят се оплака, че работи само между 40 до 50 дни в годината.

От друга страна той добави, че се спекулира с цената от 35 цента, тъй като принципно гръцката фабрика плаща на кооператива, а той, от своя страна, е посредникът между гръцкия земеделски производител и гръцката фабрика.

Според Алексиев обвиненията, че има картелно споразумение между преработвателните предприятия в България, нямат никакви основания и който го твърди, трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

По повод възникналата полемика около изкупните цени Алексиев обясни, че ще си насрочи лична среща с производителите, за да не си говорят през медиите. На тази среща той ще поиска те да му докажат колко разходи и приходи имат на декар и защо са недоволни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че трябва да бъдат наложени по-строги правила за използването на електрически тротинетки?

Подкаст