Всеки българин изхвърля средно по 93 килограма храна годишно. Десет на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Това показват данните на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната, предава БНР.
Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна. Изхвърлените през 2022 година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма.
Годишно изхвърлената храна в България е 600 000 тона. Същевременно по данни от миналата година 1 300 000 българи са под прага на бедността. Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира, че тези данни са стряскащи. “Те не просто будят тревога, а призовават за незабавно и различно действие”, каза тя.
Експертите съветват да мислим разумно, когато купуваме храна, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и да правим осъзнати избори.
На 30 ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: “Килограм доброта” за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до хора от уязвими групи.