Този хранителен плод предлага многобройни здравословни ползи. Ябълките може да намалят риска от развитие на рак, диабет и сърдечни заболявания. Изследвания показват, че ябълките могат също да помогнат за отслабване, като същевременно подобряват здравето на червата и мозъка.
Ябълките са най-широко консумираният плод в света.
От сладки червени сортове, като Red Delicious, Fuji или Gala, до кисели зелени ябълки, като Granny Smith — моят любим сорт с малко лайм и сол, когато искам солена закуска — има ябълка за всеки вкус.
Те се използват често в рецепти като пайове, бисквитки, мъфини, мармалад, салати, овесена каша или смутита. Също така са чудесна закуска или нарязани и намазани с ядково масло.
В допълнение към кулинарната си многостранност и различните цветове и вкусове, ябълките са изключително здравословен плод с много научно подкрепени ползи.
Ето осем впечатляващи здравословни ползи от ябълките.
Какви са 10-те ползи от ябълките?
- Хранителни
Ябълките се считат за хранителни плодове, което означава, че предоставят много хранителни вещества на порция.
Съгласно настоящите насоки за хранене в САЩ се препоръчва да се консумират 2 чаши плодове на ден за диета от 2000 калории, като се акцентира върху цели плодове като ябълки.
Една средно голяма ябълка (200 г) осигурява следните хранителни вещества:
- Калории: 104
- Въглехидрати: 28 г
- Фибри: 5 г
- Витамин С: 10% от дневната стойност
- Мед: 6% от дневната стойност
- Калий: 5% от дневната стойност
- Витамин K: 4% от дневната стойност
Същата порция осигурява 2-5% от дневната стойност на витамините E, B1 и B6.
Ябълките също така са богати на полифеноли, важни антиоксиданти. Макар че етикетите за хранене не изброяват тези растителни съединения, те вероятно са отговорни за много от здравословните ползи на ябълките.
За да се възползвате максимално от ябълките, оставяйте кората, тъй като тя съдържа половината от фибрите и повечето от полифенолите.
- Могат да подпомогнат отслабването
Ябълките са богати на фибри и вода, което ги прави засищащи.
В едно проучване се установява, че яденето на цели ябълки увеличава чувството за ситост повече, отколкото консумацията на същото количество ябълков сок. Това може да се дължи на факта, че цели ябълки забавят изпразването на стомаха — скоростта, с която стомахът се изпразва.
Изследвания също така показват, че консумацията на ябълки може значително да намали Индекса на телесната маса (ИТМ), фактор за риска от сърдечни заболявания.
Интересно е, че полифенолите в ябълките също може да подпомагат отслабването.
- Могат да бъдат полезни за сърцето
Ябълките са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Изследвания показват, че яденето на 100-150 г ябълки на ден е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и рискови фактори като високо кръвно налягане.
Една от причините може да бъде тяхното съдържание на разтворими фибри. Тези фибри също така са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Друга причина може да бъде наличието на полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Изследвания също така показват, че високи нива на флавоноиди са свързани с по-нисък риск от инсулт.
- Свързани с по-нисък риск от диабет
Яденето на ябълки може също да намали риска от диабет тип две.
Когато се съберат различни проучвания, се установява, че яденето на ябълки и круши е свързано с 18% намаляване на риска от диабет тип две. Само една порция на седмица може да намали риска с 3 процента.
Високото количество полифенола кверцетин в ябълките може да обясни този благоприятен ефект.
- Могат да подпомогнат здравето на червата
Ябълките съдържат пектин, вид фибри, които действат като пребиотик в микробиома на червата, а здравите черва често са ключови за по-добро здраве.
Тъй като хранителните фибри не могат да се храносмилат, пектинът достига до дебелото черво, като стимулира растежа на добри бактерии.
- Могат да помогнат за предотвратяване на рак
Антиоксидантите в ябълките могат да предложат полезни ефекти срещу определени видове рак, включително рак на белите дробове, гърдата и стомашно-чревния тракт.
- Могат да помогнат за борба с астмата
Богатите на антиоксиданти ябълки могат да помогнат за намаляване на възпалението на дихателните пътища, свързано с алергична астма.
- Могат да помогнат за защита на мозъка
Кверцетинът в ябълките може да защити мозъка от увреждане, причинено от оксидативен стрес.
- Може да подобри психичното здраве
Яденето на повече зеленчуци и плодове като ябълки може да помогне за психичното здраве, според систематичен преглед от 2020 година.
Освен това, британско проучване от 2022 година установява, че подрастващите, които консумират по-малко зеленчуци и плодове в диетата си, обикновено имат по-лошо психично здраве.
- Може да помогне при храносмилателни заболявания
Изследвания сочат, че яденето на ябълки може да намали вероятността от развитие на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
Множество проучвания също така показват, че яденето на ябълки може да помогне на храносмилането, което може да бъде полезно при запек. Но степента на ефекта може да зависи от типа ябълка, която ядете.
Ябълките са богати на фибри и антиоксиданти. Яденето им е свързано с по-нисък риск от много хронични заболявания, включително диабет, сърдечни болести и рак.
Ябълките също могат да насърчат отслабването и да подобрят здравето на червата и мозъка.
Опитайте това днес: Яжте цели, не обелени ябълки вместо ябълков сок или пюре, за да получите максимума от плода.
Четете още : Изтощени ли сте? Тези храни могат да помогнат