Редовното ядене на повече растителни протеини, отколкото животински, може значително да намали риска от сърдечносъдови и коронарни сърдечни заболявания.
- Диета с по-високо съотношение на растителен към животински протеин може да има ползи за сърдечно-съдовото здраве.
- Изследване с продължителност от 30 години установи, че хората, които консумират по-високо съотношение растителен протеин, имат по-нисък риск както от сърдечносъдови заболявания, така и от коронарни сърдечни заболявания.
- Експертите казват, че растителните протеини имат високо съдържание на фибри и здравословни мазнини и ниско ниво на наситени мазнини, което може да има кардиометаболитни ползи.
При провеждане на своето изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition изследователите разглеждат 30 години от данни за сърдечно здраве, диета и начин на живот на почти 203,000 мъже и жени.
Участниците са съобщавали за своята диета на всеки четири години в рамките на това проучване.
От тези данни изследователите изчислили дневния прием на протеин на участниците в грамове, включително както растителен, така и животински протеин. Те установили, че участниците, които консумират по-високо съотношение растителен към животински протеин, имат най-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и коронарни сърдечни заболявания. Те откриват, че намаленията на риска са още по-големи при тези, които консумират повече протеин общо.
Докато намалението на риска от сърдечносъдови заболявания започва да се стабилизира при съотношение 1:2 растителен към животински протеин, намалението на риска от коронарни сърдечни заболявания продължава да намалява с по-високи съотношения растителен към животински протеин.
Тези растителни протеини често са свързани с по-високо съдържание на здравословни мазнини, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Те също така подобряват кардиометаболитни рискови фактори като възпалителни биомаркери, кръвно налягане и кръвни липиди.
Кристофър Гарднър, доктор по медицина, който не участва в изследването, е експерт по науката за хранене в Станфорд. Той казва, че откритията са иновативни, но не са изненадващи.
Той аргументира, че намалението на заболяванията не е толкова свързано с протеина, колкото с разликите във фибрите и съдържанието на наситени мазнини на растителните и животинските протеини.