Изследователи предупреждават за рисковете от соево, овесено и бадемово мляко, като заявяват, че тези алтернативи на млечните продукти са свързани с вреди за здравето, докато полуобезмасленото краве мляко има ползи.
Растително мляко или краве мляко: кое е по-здравословно?
Изборът на растителни млечни алтернативи – като соево, овесено или бадемово мляко – може да навреди на психичното ви здраве, според ново изследване. Данните от проучването UK Biobank показват, че веганите са с по-висок риск от тревожност и депресия, тъй като консумират растително мляко. Проучването е публикувано в медицинското списание Frontiers in Nutrition.
Какво откри проучването
Учените, които са проследявали над 350 000 души, оборват мита, че млечните алтернативи винаги са по-здравословният избор. Те установяват, че хората, които пият растително мляко, са по-склонни към депресия в сравнение с тези, които пият полуобезмаслено краве мляко.
Според изследването хората, които консумират полуобезмаслено мляко, са с 12% по-нисък риск от депресия и 10% по-нисък риск от тревожност, когато се вземат предвид възрастта, физическото здраве и доходите. Обезмасленото мляко обаче не показва положителни ефекти, докато растителното мляко е свързано с 14% по-висок риск от депресия.
Това може да се дължи на факта, че млечното мляко е богат източник на калций, който е доказано, че активира процеси в организма, стимулиращи производството на серотонин – химикал, който играе важна роля в регулирането на настроението.
„Полуобезмасленото мляко може да има защитен ефект“
Изследователите обясняват:
„Профилът на мастните киселини в полуобезмасленото мляко може да осигури по-добра защита на мозъка в сравнение с пълномасленото и обезмасленото мляко, като по този начин потенциално намалява риска от депресия и тревожност. Тези открития предполагат, че полуобезмасленото мляко може да има защитен ефект срещу тези психични състояния, като предоставя нови възможности за диетични интервенции.“
Четете още: 4 здравословни ползи от помело