Гигантът в производството на спиртни напитки Brown-Forman Corp. съобщи на 14 януари, че ще намали персонала си в глобален план с около 12% и ще затвори заводa за производство на бъчви в родния си град Луисвил. Мерките за намаляване на разходите идват в момент, когато американските производители на уиски се сблъскват със сериозни предизвикателства от променящите се потребителски тенденции и възобновените заплахи от мита.

Очаква се тези действия да доведат до годишни икономии в размер на около 70 до 80 милиона долара, като част от тях ще бъдат реинвестирани в стратегията за растеж на компанията, съобщи базираната в Луисвил компания Brown-Forman, чийто основен бранд е Tennessee Whiskey на Jack Daniel’s. От фирмата информираха също, че фабриката ѝ, където се произвеждат бъчви за съхранение и отлежаване на спиртните й напитки, ще бъде затворена до 25 април и ще засегне около 210 почасови и щатни служители. Тази акция е част от орязването на глобалната работна сила на компанията, която наброява 5400 служители. Съкратените работници ще получат обезщетения, услуги за подпомагане да си намерят нова работа и други форми на подкрепа, заявиха от фирменото ръководство.

Brown-Forman ще се снабдява с бъчви от външен доставчик и очаква да получи повече от 30 милиона долара от продажбата на активите на фабриката за бъчви, която е създадена през 1945 година. Тя усъвършенства изработването на бъчви и използването на дървесина за създаване на уникални вкусови характеристики на бърбъна. Brown-Forman също така обяви промени в ръководния си екип, включително назначаването на Джеръми Шепърд за главен маркетингов директор. Преди това той оглавяваше търговското подразделение за САЩ и Канада.
Миналия месец Brown-Forman отчете 5% спад на нетните си продажби за първите шест месеца от финансовата година в сравнение със същия период на 2023-а, който се дължи главно на продажбата на марките Finlandia и Sonoma-Cutrer. Освен Jack Daniel’s, компанията притежава и марки бърбън като Woodford Reserve и Old Forester, както и брандовете текила Herradura и el Jimador.

Съкращенията в Brown-Forman се случват в момент, когато американският сектор на уиски изпитва сериозни затруднения, включително огромни запаси от отлежали уискита, които предстои да излязат на пазара. В Кентъки рекордните 14.3 милиона бъчви бърбън отлежават, съобщи през декември 2024-а Асоциацията на дистилериите в Кентъки.
Сред проблемите в индустрията са и индикациите, че по-младите поколения консумират по-малко алкохол, както и заплахата от нов търговски конфликт, който може да засегне американското уиски. Освен това главният хирург на САЩ Вивек Мърти наскоро заяви, че американците трябва да бъдат по-добре информирани за връзката между алкохола и рака, като предложи този риск да бъде ясно отбелязан върху етикетите на напитките, които консумират.

Завръщането на митническите ставки на ЕС върху американското уиски и евентуалното им увеличение би било катастрофално за дистилерите, казва Крис Суонгер, президент и изпълнителен директор на борда на Асоциацията на дестилериите на САЩ. Европейският съюз се готви да възстанови тарифите върху американското уиски с 50% ставка в края на март, ако не бъдат предприети мерки за предотвратяването им.
“Ние сме изправени пред тройна заплаха от непосилни мита, нарастващи данъци и промени в потребителските тенденции, които забавят продажбите”, заяви наскоро Ерик Грегъри, президент на Асоциацията на дистилерите в Кентъки.
Четете още : Jack Daniel’s пусна специално ръжено уиски, отлежавало в кленови бъчви.