Аспержите са богати на хранителни вещества и съдържат важни витамини и минерали като калций, магнезий, фосфор и ниацин – плюс почти 2 грама протеин и фибри само в около седем стръка, според Американското министерство на земеделието.
Такива нутриенти подпомагат здравето на червата, имунната система, стабилизират кръвната захар и подобряват нивата на холестерола, казва ЛиАн Уайнтроуб, диетолог и консултант по хранене в Лос Анджелис.
Аспержите също съдържат много витамин C, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес и може да намали риска от хронични заболявания, допълва Месър.
Зеленчукът е добър източник и на фолат, който допринася за зрението, храносмилането и превенцията на болести, обяснява Кристен Смит, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. Освен това аспержите действат като пребиотик – подхранват полезните бактерии в червата.
Аспержите могат да подпомогнат и контрола на теглото, тъй като са нискокалорични (около 28 калории в 7 стръка), а високото съдържание на фибри създава усещане за ситост. Съдържат също високи нива на витамин K, важен за кръвосъсирването и здравето на костите.
Интересен бонус: аспержите съдържат вещества, които активират ензими, разграждащи алкохола, което може да обясни защо се свързват с облекчаване на махмурлук, казва Месър.
Ползите от аспержите са подобни, независимо дали се консумират сурови или сготвени, но готвенето може да намали подуването и газовете, казва Смит, защото омекотява клетъчните стени и улеснява храносмилането.
Начини за приготвяне: аспержите могат да се пекат, гриловат, задушават, запичат или пържат. Въпреки това, варенето може да ги направи воднисти и кашести, което не е желателно.
Без значение как ги предпочитате, аспержите са нискокалоричен, богат на фибри и витамини зеленчук, който е прекрасна добавка към всяка балансирана диета.
Четете още: Трябва ли да приемате витамин А като добавка?