Реално ли са здравословни грилованите пилета?

грилованите пилета

Грилованото пиле често се смята за лесен и бърз източник на вкусен протеин. Но колко здравословно е всъщност?

Предварително сготвено, овкусено, опаковано и достъпно – грилованото пиле изглежда като перфектна вечеря. Предлага се в почти всеки голям супермаркет на разумна цена спрямо гъвкавостта, която предлага в кухнята.

Fox News Digital се свърза с лицензиран диетолог и кулинарен блогър Лорън Харис-Пинкъс от Ню Йорк, за да провери дали това ястие не е „твърде хубаво, за да е истина“.

„Всяка седмица купувам по едно и отделям месото от кокалите, за да имам под ръка за бързи ястия“, казва Харис-Пинкъс.

Внимание със солта

Нивата на натрий (готварска сол) могат да бъдат проблем, защото потребителят няма контрол върху това колко сол е добавена при приготвянето, обяснява тя.

Но Харис-Пинкъс допълва, че това не винаги е проблем:

„Ако така или иначе овкусявате пилето си със сол, резултатът е почти същият.“

Ами кожата?

Кожата на пилето – най-вкусната част за мнозина – е източник на наситени мазнини. Те могат да се отразят неблагоприятно на сърдечното здраве при редовна и прекомерна консумация.

„Ако имате диабет или сърдечносъдови проблеми, по-добре е да махате кожата,“ съветва тя.

Но пък кожата съдържа и полезни вещества като протеини, колаген, рибофлавин, ниацин, витамини B6, B12 и холин.

„Ако обичате хрупкавата кожа, можете да ѝ се насладите – просто имайте предвид калориите и мазнините.“

Колко пиле трябва да включва една порция?

Препоръчително е около 113 грама на порция.

„Препоръчвам кухненска везна – това количество е напълно достатъчно за едно основно хранене, особено ако го комбинирате със зеленчуци и пълнозърнести гарнитури.“

Идеи за включване в менюто:

  • Салати
  • Паста
  • Супи
  • Чили
  • Пълнозърнести блюда

Четете още: Полезни ли са аспержите?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст