Грилованото пиле често се смята за лесен и бърз източник на вкусен протеин. Но колко здравословно е всъщност?
Предварително сготвено, овкусено, опаковано и достъпно – грилованото пиле изглежда като перфектна вечеря. Предлага се в почти всеки голям супермаркет на разумна цена спрямо гъвкавостта, която предлага в кухнята.
Fox News Digital се свърза с лицензиран диетолог и кулинарен блогър Лорън Харис-Пинкъс от Ню Йорк, за да провери дали това ястие не е „твърде хубаво, за да е истина“.
„Всяка седмица купувам по едно и отделям месото от кокалите, за да имам под ръка за бързи ястия“, казва Харис-Пинкъс.
Внимание със солта
Нивата на натрий (готварска сол) могат да бъдат проблем, защото потребителят няма контрол върху това колко сол е добавена при приготвянето, обяснява тя.
Но Харис-Пинкъс допълва, че това не винаги е проблем:
„Ако така или иначе овкусявате пилето си със сол, резултатът е почти същият.“
Ами кожата?
Кожата на пилето – най-вкусната част за мнозина – е източник на наситени мазнини. Те могат да се отразят неблагоприятно на сърдечното здраве при редовна и прекомерна консумация.
„Ако имате диабет или сърдечносъдови проблеми, по-добре е да махате кожата,“ съветва тя.
Но пък кожата съдържа и полезни вещества като протеини, колаген, рибофлавин, ниацин, витамини B6, B12 и холин.
„Ако обичате хрупкавата кожа, можете да ѝ се насладите – просто имайте предвид калориите и мазнините.“
Колко пиле трябва да включва една порция?
Препоръчително е около 113 грама на порция.
„Препоръчвам кухненска везна – това количество е напълно достатъчно за едно основно хранене, особено ако го комбинирате със зеленчуци и пълнозърнести гарнитури.“
Идеи за включване в менюто:
- Салати
- Паста
- Супи
- Чили
- Пълнозърнести блюда
Четете още: Полезни ли са аспержите?