Можете да изядете тортата си и да я имате – просто го направете бавно.
Експертите обикновено се фокусират върху вида храна, която консумирате, за да подобрите здравето си. Но скоростта, с която се храните, е също толкова важна. Бързото хранене крие рискове – например задавяне или преяждане, преди мозъкът да успее да подаде сигнал, че сте сити. (Освен това, ако се храните твърде бързо, можете да подразните хората около вас или този, който е приготвил храната.)
Колко бързо е твърде бързо?
Ако редовно приключвате с храненето за по-малко от 20-30 минути, значи се храните твърде бързо.
„Отнема около 20 минути, за да може стомахът да изпрати сигнали до мозъка чрез различни хормонални механизми, че е пълен“, казва Лесли Хайнбърг от Центъра за поведенческо здраве в Клиниката в Кливланд. „Когато хората се хранят бързо, те могат да пропуснат тези сигнали и лесно да преядат.“
Защо това е проблем?
Според Хайнбърг хората, които се хранят бързо, поглъщат повече въздух, което може да доведе до подуване и лошо храносмилане. Недостатъчното сдъвкване на храната също може да наруши процеса на храносмилане, като намали усвояването на хранителните вещества. Освен това, по-големи парчета храна могат да заседнат в хранопровода.
Някои проучвания дори показват, че хората, които ядат бързо, имат по-висок риск от затлъстяване, докато тези, които се хранят бавно, са по-малко склонни да напълнеят.
Как да забавите темпото?
Изключете телевизора и оставете телефона настрана.
„Ако се храните, докато гледате телевизия, често ядете, докато свърши рекламата или предаването“, казва Хайнбърг. Това намалява осъзнатостта и води до преяждане.
Фокусирайте се само върху храната.
Когато се концентрирате върху храненето, не само ядете по-малко, но и се наслаждавате повече.
Променете навиците си.
Хайнбърг предлага да ядете с неводещата ръка, да използвате пръчици за хранене или да правите паузи, за да пиете вода, когато чинията ви е наполовина празна.
Бъдете осъзнати за вкуса на храната.
Ако сте заети, може да се наложи да ядете на среща или докато вършите задачи, но според Сара Бери, главен учен в британската компания ZOE, е важно да усещате вкуса и текстурата на храната.
Дъвчете добре храната – както ви е казвала майка ви
Клиничният психолог Хелън Маккарти препоръчва да увеличите броя на дъвкателните движения, за да забавите храненето си.
Обърнете внимание на вида на храната.
Преработените храни и бързите закуски обикновено имат по-мека текстура и се консумират по-бързо, докато зеленчуците и протеините изискват повече дъвчене.
Някои пациенти на Маккарти открили, че когато започнат да ядат по-бавно, губят интерес към определени храни. Например, една жена, която всяка вечер изяждала по една кутия чипс, споделила, че когато започнала да дъвче по-бавно, вкусът ѝ се сторил „като пълна химия“ и спряла да го яде.
Забавянето на храненето може не само да подобри здравето ви, но и да ви помогне да се наслаждавате повече на храната.
Четете още: Какво се случва с тялото ви, ако ядете ягоди всеки ден