Поръсването на шепа стафиди върху купата ви със зърнена закуска може да ви помогне да живеете по-дълго.
Учени откриха, че добавянето на всякакъв вид сушени плодове към сутрешното хранене намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания с 18% и от рак с 11 процента.
Консумацията на мюсли, овесена каша или пълнозърнести зърнени закуски също има подобен благоприятен ефект, като понижава риска от преждевременна смърт с между 10 и 15 процента.
Обаче започването на деня с купа подсладени зърнени храни увеличава риска от ранна смърт с цели 40%, според изследване, публикувано в списание Nutrition Journal.
Учени установили, че сушените плодове защитават организма благодарение на факта, че процесът на сушене концентрира естествените хранителни вещества и фибри във всяко парченце.
Освен това повечето сушени плодове са богати на мощни антиоксиданти, които могат да предотвратят сърдечносъдови заболявания и рак.
Четете още : Пармезанът – новата протеинова звезда в кухнята