Как да се насладим на този богат на антиоксиданти драконов плод

драконов плод

Обожаван от сокоизстисквачки и инфлуенсъри, питаята — по-известна като драконов плод — става все по-популярна. Няма спор, че този ефектен плод има име и външен вид, достойни за „Игра на тронове“. Но дали наистина е такава хранителна „сила“, каквато някои твърдят?

Какво представлява драконовият плод?

Произхожда от кактусово растение, родом от Централна и Южна Америка. Наподобява голяма кактусова смокиня с характерни „люспи“ със зелени върхове по кожата. Червеният драконов плод е обикновено ярко розов, докато жълтият е светло жълт, с по-малки люспи. Истинското вълнение обаче идва, когато плодът се разреже – разкрива сочна бяла, розова или лилава вътрешност с миниатюрни, годни за консумация семена. На вкус наподобява нещо между круша и киви, с подобна на кивито мека текстура, когато е узрял.

Полезен ли е драконовият плод? Хранителен профил

Както повечето плодове, предоставя полезни хранителни вещества срещу малко калории – само 82 на 100 грама. Съдържа добро количество магнезий (14 мг – колкото половин купичка сварено кейл) и калий (206 мг – колкото половин банан), както и 2 грама фибри, колкото има в едно киви.

Антиоксиданти в драконовия плод

Най-често плодът се хвали със съдържанието си на антиоксидантни вещества с противовъзпалителни свойства – като витамин C, селен и флавоноидни съединения като антоцианини и каротиноиди. Въпреки че количествата не са изключително високи, разнообразието е добро, а проучванията показват, че диети, богати на антиоксидантни плодове и зеленчуци, са свързани с по-нисък риск от възпалителни заболявания като сърдечни болести, диабет и някои видове рак.

Струва ли си драконовият плод суперстатуса?

Макар че нито една храна не осигурява всичко необходимо, „той е здравословен избор“, казва Тереза Фън, регистриран диетолог и преподавател в Харвардското училище по обществено здраве „Т. Х. Чан“. „Но не е магически.“

Как да изберете и ядете драконов плод

Пресният се предлага от юни до септември. Търсете плод, който е тежък за размера си, без набръчкване или натъртвания. Ако е необходимо, го оставете да узрее на стайна температура – узрелият е стегнат, но леко мек на допир.

Д-р Фън също препоръчва замразения драконов плод. „Той се бере в пика на зрелостта си и се замразява веднага. А и вече е обелен и почистен – спестява ви време.“ При покупка на замразен (на кубчета или пюриран), изберете марки без добавена захар.

Как се реже драконов плод: Най-лесният начин е да го разрежете наполовина и да извадите вътрешността с лъжица – можете да я изядете директно или да нарежете на кубчета. Може и да обелите кората с малък нож и да нарежете плода на шайби.

Как да включите драконов плод в менюто си

Със своята пъстра вътрешност и лек, неутрален вкус, нарязаният на кубчета е красив акцент в плодова салата, но също така се вписва добре в зелена салата с леко солен дресинг.

Други идеи:

Направете салца с драконов плод, нарязан лук, кориандър и сок от лайм (може и с манго или папая)

Добавете пресни или замразени кубчета драконов плод към смути за допълнителен цвят, вкус и хранителна стойност.

Използвайте пюриран драконов плод като основа за купа със смути, гарнирана с плодове, ядки, семена и мюсли.

Замразете кубчета драконов плод и ги използвайте като лед в плодови напитки или коктейли.

Смесете го с кисело мляко и мед за освежаващ десерт или закуска.

Изпечете го леко на скара и сервирайте с кисело мляко или сладолед за неочакван сладък финал на хранене.

С малко креативност, този ярък и хранителен плод може да стане част от разнообразието на всяко здравословно меню.

Четете още: Реално ли са здравословни грилованите пилета?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст