Евроръководителите се споразумяха за пакт за растеж

Migration Image

Европейските ръководители постигнаха принципно съгласие за пакт за растеж, разполагащ с фонд от 120 милиарда евро, съобщават световните агенции. Той трябва да влезе в сила до края на годината, заяви късно снощи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Ние постигнахме съгласие за подобряване на финансирането на икономиката със 120 милиарда евро, предназначени за незабавни мерки за растеж, допълни Ромпой на пресконференция в Брюксел, в края на първия ден от заседанието на Европейския съвет. Тази сума представлява около един процент от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, каза още Ромпой.

Рим и Мадрид отеглиха възраженията си срещу приемането на пакта, обяви днес в Брюксел премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клюд Юнкер след продължилото цяла нощ заседание на лидерите на 17-те страни от Еврозоната, в което участваха и държавите извън валутния съюз -членки на ЕС, съобщи Франс прес.

Правителствени ръководители Испания и Италия обявиха, че ще подпишат споразумението за пакта само ако колегите им от Еврозоната вземат мерки, позволяващи в краткосрочна перспектива да се облекчи натискът на финансовите пазари върху двете държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст