За брашното и триците в охранителния бизнес

Охранителят Енев

Един кротък човек, прекрасен син и баща, обитаващ скромно панелно жилище с детето и съпругата си, заби нож в гърба на една от първите добри охранителни фирми у нас, появили се на чисто и без славата на мутренските структури. В края на миналата седмица бодигардът Георги Енев (33 г.) от Пловдив прати колегата си за зелен хайвер и изчезна с инкасо колата на охранителната фирма Г4С Секюрити Сървисиз България АД, в която са превозвани около 1.5 млн. лв. в различни валути. Шофираният от Енев специален автомобил беше открит изоставен с отворени врати на ул. Петрова нивав пловдивския квартал Кючук Париж, а самият той бе обявен за издирване в цялата страна.

Как стана така, че добрият Георги прекара добрата Г4С?

Както сочи историята й, компанията е дъщерно дружество на международната компания Group 4 Securicor. Тя от своя страна се слави като водеща в предлагането на решения за сигурност в световен мащаб. Компанията работи у нас още от 1993 г., а в портфолиото й е записано, че тя е водещ доставчик на решения за сигурност на територията на страната; лидер в превоза и обработката на пари и ценни пратки. Освен това е сертифицирана по международния стандарт за качество ISO 9001:2000. А през август 2006 г. компанията Г4С секюрити сървисиз България АД, занимаваща се с детективска и охранителна дейност, получи първия за България сертификат за сигурност на информацията ISO 27001:2005. Международният стандарт определя изискванията към системите за управление на информационната сигурност. Според неофициална информация фирмата държи над 45% от пазара на инкасови услуги в страната. Освен това обслужва и близо 20 на сто от пазара на аутсорсинг услугите в областта на охраната и управлението на парични потоци и банкомати. Собственик на дружеството, според електронния регистър ДАКСИ, е холандската Група 4 секюритис интернешънъл Б.В., която държи 97% от капитала й, останалите 3% притежават български физически лица.

Накратко – компанията е известна у нас и в чужбина. Престижна е. Въпросът е как въпреки получените международни сертификати за качество пробивът в системата й за сигурност стана факт? Най-напред трябва да се отчете, че публичният провал на дъщерно дружество на международна охранителна компания стана, след като вече има приет Закон за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Законът бе одобрен и публикуван на 7 юни 2011 г., като в него беше регламентирано именно хармонизирането на българското законодателство с изискванията на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) в областта на свободното предоставяне на услуги, както и с произтичащите от тях принципи за равнопоставеност и взаимно признаване. Този документ се вписваше и в приоритетите на МВР, като например изпълнението на прословутия План за действие за постигане на националната цел за намаляване на административната тежест с 20% до края на 2012 година. Иначе казано – законът имаше за цел премахването на излишните административни пречки пред охранителния бизнес, както и прецизирането на текстове, които създават проблеми при практическото му прилагане.

С новия текст се урежда възможността търговците, които са регистрирани в държави членки на ЕС и в държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство и в Конфедерация Швейцария, да кандидатстват за лиценз за извършване на частна охранителна дейност в Република България. От друга страна, се признава правото на субекти, които вече са получили право да извършват такава дейност съгласно националното законодателство на своята държава, след като удостоверят, че отговорят на изискванията на Закона за частната охранителна дейност, да работят безпрепятствено у нас. Текстът беше резултат от стремежа на законодателите да се осигурят равнопоставеност в нормативните изисквания за извършване на частна охранителна дейност между българските и чуждестранните охранители от ЕС.

Идеята за приемането на закона е прекрасна. Друг е въпросът дали получилите право или лиценз за работа в страната чужди фирми – като Г4С, не са си вкарали автогол с решението си да въртят бизнес тук. Покрай дебатите в специализираните структури около закона миналата година се чуха и такива предупреждения. Опасения предизвика например текстът в ЗЧОД, според който отпада задължителното изискване кандидатът за охранител да представи удостоверение за психологическа пригодност. Мотивите на вносителите на това предложение бяха, че този удостоверителен документ отразява поведенческата специфика на личността, а не неговото психично здраве. Това било от значение преди всичко за работодателя, когато определя вида на охранителна дейност, която кандидатът би могъл да осъществява, а не за регулаторния орган, написаха тогава в мотивите си авторите на закона от МВР.

Да припомним, че до юни 2011 г., според действащия до тази дата Закон за частната охранителна дейност, сред задължителните документи при назначаване на работа в лицензирана охранителна фирма са медицинско удостоверение, че лицето не страда от психично заболяване и удостоверение за психологическа пригодност. Първият документ се издава от психодиспансер, а вторият – от Института по психология към МВР или от Агенция за психологически подбор, т.нар. психотест. Сред проверяваните качества с теста е и т.нар лоялност към фирмата и дейността й. Спецовете от Института по психология например разполагат с многообразен инструментариум, който им позволява да прогнозират доста точно дали кандидатът е податлив на влияния и изкушения в ущърб на работата и фирмата.

Още тогава критиците на проекта отсякоха, че с отпадането на второто удостоверение се увеличава вероятността сред охранителите да попаднат и хора с лабилна нервна система, което може да се установи само с психотест. След премахването му очевидно този специфичен контрол трябва да бъде поет от специалистите в психодиспансерите, които издават удостоверение, че дадено лице не страда от психично заболяване.

Такъв контрол обаче не съществува. Инцидентът от 27 януари 2011 г., когато бившият бодигард Мирослав Блажев похити автобус по линията София – Варна го доказва. Оказа се, че Блажев е бил на лечение в психиатрична болница през 1996 г., което изобщо не му е попречило по-късно да постъпи на работа като охранител в лицензирана фирма, и то не в една. Въпреки диагнозата психопатия, чиито симптоми са повишено напрежение, тревожност, невъздържаност, склонност към емоционални крайности и т.н.

С отпадането на психотеста, изглежда, единственото спасение е в ръцете на самите охранителни фирми, които трябва да бдят в редиците им да не попадат луди или нелоялни служители. По-големите от тях биха могли да си позволят да структурират собствени звена за проверка на кандидатите за психологическа пригодност и съответно да преценяват до какъв вид охранителна работа да допуснат кандидата. Тази услуга доскоро срещу заплащане се извършваше от Института по психология към МВР, но кой знае защо авторите на закона отчетоха, че институтът няма нужда от тези пари.

Впрочем явно и охранителните фирми не са склонни да хвърлят пари за някакви си психотестове. Желанието им да минат тънко обаче ще им изяде главата. Според неофициална информация в Г4С бодигардовете взимат смешни заплати, пред които изкушението да изчезнеш с инкасо от 1.5 млн. лв. направо е неустоимо. Според служители на фирмата редовите охранители не получават повече от 350-400 лева, не се заплаща допълнителния труд, всеки си плаща униформените дрехи и обувките. За такива случаи мъдрият ни народ е рекъл: евтини на брашното, скъпи на триците…

nbsp;


Инкасо удари

Пратка от 2 млн. лв. беше задигната като на филм от кола на същата фирма през април тази година край Ловеч. Случаят все още не е разкрит.

През март 2010 г. въоръжени бандити свиха 136 000 лв. от оборота на банков клон в столичния квартал Люлин-4. Маскираните нападнали единия от гардовете на Груп 4 секюрити точно когато пренасял чувалите с парите от офиса до инкасовия бус. Преди да остави пачките в бронираната кола, той бил ударен с пистолет по главата. Бандитите му отмъкнали торба с банкноти. Другият гард през това време бил на шофьорското място в инкасовия автомобил. Щом видял какво се случва с колегата му, той се заключил и натиснал паникбутона. Очевидно това стреснало гангстерите, които грабнали единия от чувалите и изчезнали.

Според наредбата за инкасо превози в инкасо кола трябва да поне има трима охранители, при пренасянето на парите слизат двама, а третият остава в автомобила при работещ двигател. Във всички автомобили има джипиес, който сигнализира при изключване на двигателя.

Инкасо колите не могат да бъдат спирани дори от полицията. В случай на проверка автомобилът трябва да бъде отведен в полицейско управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст