ЕЦБ в готовност за нови стимули

Марио Драги

Еврото има сериозни проблеми, при това не само заради поредния спасителен пакет за Кипър и продължаващата политическа криза в Италия.

Безработицата в еврозоната остава на рекордните 12% през февруари, когато били съкратени нови 33 хил. души, с което общият брой на хората без работа е достигнал 19.07 милиона. През същия период на 2012-а безработните в еврорегиона са били 10.9% от трудоспособното население. Тези стойности показват за пореден път човешката цена на кризата на държавния дълг в общността и притискат допълнително Европейската централна банка да вземе още мерки, за да стимулира растежа. Младежката безработица (при лицата под 25-годишна възраст) продължава да расте и през февруари е достигнала 23.5% срещу 22.5% през същия период на 2012-а.

Европейската комисия прогнозира 12.2% безработица в еврозоната през тази година и 12.1% през следващата.

Изправен пред сериозни предизвикателства

управителят на ЕЦБ Марио Драги

увери, че институцията е готова да понижи лихвите, ако икономиката продължи да се влошава. Официални представители на ЕЦБ пък твърдят, че се обсъждат и други нестандартни мерки за стимулиране на растежа, между които – отпускане на повече дългосрочни заеми на банките и програма за окуражаване на кредитирането на дребния и средния бизнес.

Засега обаче промени няма. На поредното си редовно съвещание на 4 април управителният съвет на ЕЦБ запази основната лихва на еврозоната на досегашните рекордно ниски 0.75 процента. На пресконференцията след срещата Драги каза, че рисковете за икономически спад се запазват, а инфлацията е доста под тавана на ЕЦБ от 2% годишно. Прогнозите на централните банкери са тя да бъде 1.6% през тази година и да слезе до 1.3% през следващата.

Финансовите институции

в Европа ограничават достъпа до заеми

сочат последните данни на ЕЦБ. Индексът, следящ банковото кредитиране за частния сектор, се е понижил за десети пореден месец през февруари – с 0.9% спрямо същия период на 2012-а.

Същевременно последният анализ на Голдмън Сакс, публикуван в края на март, показва разширяващи се разлики в цената на заемите на територията на еврорегиона. Първоначален спад е констатиран и при индикатора на Голдмън Сакс, отчитащ трансграничните вариации на лихвените проценти, които начисляват банките от общността по различни бизнес заеми. Впоследствие обаче той е започнал да расте и през януари е достигнал рекордните 3.7%, което показва, че компаниите от Южна Европа плащат значително по-високи кредитни лихви от конкурентите си на север.

Всъщност именно това обстоятелство е една от причините ЕЦБ да се въздържа от по-нататъшно понижение на основната лихва, защото една от основните цели на мярката – да се премахнат лихвените различия между страните от еврозоната, не дава резултат. Драги каза, че той и колегите му ще проучат опита на други държави, за да решат какво да предприемат.

Няколко часа преди съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ

Бенк ъф Джъпен

обяви безпрецедентна война на точещата се вече 15 години дефлация.

В първото си решение, като управител на Японската централна банка, Харухико Курода обяви плановете си да купува облигации за 7.5 трлн. йени (78.6 млрд. щ. долара) на месец и да удвои паричната база, включително и парите в обращение, през следващите две години.

Съобщението, логично, свали драстично японската валута, която падна до най-ниската си за последните 17 месеца цена към щатския долар (96.13 йени за един долар).

У нас

nbsp;

междубанковият валутен пазар през седмицата не беше активен заради почивните дни около католическия Великден. Средният дневен валутен оборот достигна едва 1526.5 млн. евро (2985.5 млн. лева). Сделките в щатски долари обаче са достигнали 1.8% дял от купената и продадена валута – почти с 80% по-висок от предишната седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст