Скъпоценните метали помръкнаха

Migration Image

След 12 години стабилен растеж златото задълбочи спада си през седмицата и е на прага да обърне надолу търговската си тенденция. Среброто, платината и паладият също поевтиняват. Причина е повишеният интерес на инвеститорите към по-високи доходи от други активи в условията на възстановяване на световното стопанство. Търговци от Креди Сюис груп са коментирали на 3 април, че цените на златото вероятно ще продължат да се понижават, а сравнително спокойната реакция на световната финансова система на случващото се в Италия и Кипър предполага по-нисък риск от сериозен срив.

Златните фючърсни контракти с доставка през юни се търгуваха за 1545.50 щ. долара за тройунция по време на сутрешната търговия на нюйоркската борса COMEXна 4 април. Котировките на златото с незабавна доставка се движеха в близост до 1546 щ. долара по време на следобедната търговска сесия в Лондон на 4 април. Търговският оборот със златни фючърси през същия ден е бил с 61% по-висок, отколкото средната му стойност за последните сто дни, сочат данни на агенция Блумбърг.

Цената на контрактите е паднала с 18.3% под рекордните 1891.90 щ. долара за тройунция през август 2011-а. Котировките на метала за незабавна доставка пък са потънали с 18.6% от върховите 1900.23 щ. долара за тройунция през септември 2011-а. И двете стойности обаче са близки до 20%, което по правило дефинира обръщане на посоката на търговия надолу.

Цените на среброто и платината са най-ниски от лятото на миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст