Борисов превърнал ГЕРБ в катун, заяви Станишев

Migration Image

bdquo;Бойко Борисов превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се или не се регистрира. Това заяви лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев в кулоарите на парламента, след като опозицията провали днешния пленарен ден. Той бе категоричен, че основата цел е да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата.

Според него ГЕРБ са безсилни като опозиция, след като самите те бламират свои инициативи. bdquo;Те внесоха искане за оставката на председателя на парламента. Дори това не желаят да дебатират и нямат достатъчно аргументи. Това е косвена подкрепа за работата на председателя, тъй като няма как той да бъде свален без дебати и гласуванеrdquo;, заяви още Станишев.

Той окачестви поведението на ГЕРБ като циркове, които пречат на законодателната работа на Народното събрание. Станишев визира промените в Закона за обществените поръчки, внесени от Министерския съвет, които създават конкурентност, помагат и дават шанс на малки и средни фирми да участват в обществените поръчки. Той припомни, че предстои парламентът да гледа данъчното законодателство, в което са залегнали много важни текстове, свързани с икономиката и живота на хората. bdquo;Например поемането на акциза върху горивата за земеделските производители ndash; нещо, което съществуваше допреди ГЕРБ да дойдат на власт и беше фактическа подкрепа на земеделските производители в размер на около 80 милион лева годишно. Това беше отменено от Борисов и Дянков. Сега правителството иска да го възстанови и вярвам, че парламентът ще възстанови тази мяркаrdquo;, заяви Станишев.

Той обвини депутатите от ГЕРБ, че с дестурктивното си поведение пречат и на приемането на промените в Закона за корпоративно облагане, с което корпоративният налог за фирми в региони и общини с висока безработица, където няма заетост, ще се поема от държавата. Те се освобождават от тази тежест, за да създават работни места, поясни Станишев. Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се държи като обидено дете в детска градина, чиито прищевки говорят много ясно за безсилието на самата парламентарна група.

Той уточни, че парламентът ще гласува вота на недоверие другата седмица, ще има и дебати по оставката на председателя на Народното събрание, поискана вчера от опозицията. bdquo;Въпреки всичките циркове на ГЕРБ, съм убеден, че от другата седмица парламентът ще заработи в нормален ритъм, а ГЕРБ ще трябва да направят своя избор за поведение ndash; дали ще стават все по-ненужни за собствените си избиратели или просто ще изпаднат в абсолютна безтегловност, защото нито протестиращите ги приемат, нито правят нещо смислено в парламентаrdquo;, каза Сергей Станишев rdquo;,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст