Google стана на 15 години

Migration Image

На 27 септември Интернет търсачката на Google празнува своя рожден ден. Днес е трудно да си представим своя живот без Гугъл (Google Inc.). Може да се каже, че се събуждаме и заспиваме с тази думичка. Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата гугол (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата google е добавена и в Оксфордския английски речник и означава използване на търсачката на Google за намиране на информация в Интернет.

Американската Интернет и софтуерна корпорация е специализирана основно в търсенето в Интернет… Но тя притежава подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други С една дума мисията й, както е формулирана от компанията, е да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки.

Google Inc. е базирана в град Маунтин Вю (щат Калифорния). Към юни 2013 г. Google има постоянно заети 44 777 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 година. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага ndash; Google Търсене, чрез която се обобщават резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Сегашен главен изпълнителен директор е Лари Пейдж.

Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст