ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съпротивата на статуквото срещу съдебната реформа е чудовищна

Migration Image

“Наказателният закон е един от най-важните закони след Конституцията. България има Наказателен кодекс, писан през 1968 г. За мен е необяснимо съмнението дали имаме изобщо нужда от такъв кодекс”, коментира заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова, съобщи правосъдното ведомство.

Министърът на провосъдието посочва, че обществените отношения в 1968 г. и през 2014 г. са коренно различни и те трябва да се уредят чрез наказателната материя по различен начин. За съставянето на кодекса е била мобилизирана цялата налична професионална експертиза, пояснява правосъдният министър. “Става дума за най-добрите юристи от академичните среди, от администрацията, от различни ведомства, от съдебната система. Тези екипи от специалисти бяха привличани в различни етапи на проекта, защото материята е разнородна – на едно място говорим за културни ценности, на друго – за трафик на хора, за кибер-престъпления, за тероризъм.”

По повод становището на Върховния касационен съд, министър Златанова коментира: “Искам да изкажа огромна благодарност до върховните съдии, които с присъщата си мъдрост са написали едно много балансирано становище. Мисля, че всичките им съображения, които са дали по текстовете, могат и трябва да бъдат взети предвид. Това е наистина пример как институциите трябва да си взаимодействат.”

По отношение на съдебната реформа Златанова коментира, че няма пречка съдебната система да работи добре и при сега действащата Конституция. “Конституционната уредба има всички предпоставки съдебната система да бъде независима и демократична. Без съдебна система няма държава и няма демокрация. Крайно време е всички да го разберат и съдебната реформа да стане национален приоритет”.

Златанова е категорична за необходимостта от съдебна реформа. “Статуквото ще се съпротивлява винаги и до последно. Както виждате, съпротивата и срещу проекта за нов Наказателен кодекс е чудовищна. Управлението не може да проведе самостоятелно една такава реформа”.

Според Зинаида Златанова съдебната реформа е политически въпрос, който включва управляващите, опозицията, извънпарламентарните партии и гражданския сектор, както и самата съдебна система. “Трите власти трябва да решат заедно. Аз имам предложения, които в най-скоро време ще бъдат представени на общественото внимание. Трябва да седнем представители на трите власти и да решим кои са въпросите, по които непременно трябва да намерим отговорите. Няма как едно управление да прави само реформа” .

“Очаквам развитие на съдебната реформа в следващите 7 години” , заявява още министърът. Тя подчертава, че иска да чуе още мнения от Съюза на съдиите, от неправителствения сектор и от цялата гилдия. “Иска ми се да прецизираме много внимателно конкретните предложения и да отворим вратите за дискусия. Това, което ще предложим като стратегия, няма да е моята стратегия, а онова, което е възприето, то ще отразява дискусията, какво ни препоръчва ЕК и нагласите на гражданите.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст