Трезор

Migration Image

Данъчните предприемат мерки да не падат в съда актовете им, с които отказват да връщат ДДС при покупка на леки коли от фирми. За целта изпълнителният директор на НАП е издал има специално указание за прилагане на Закона за ДДС. Според нормата фирмите нямат право да си връщат ДДС-то за покупка на леки коли, както и за разходите за експлоатацията им, за горива, ремонти и резервни части. Изключение се прави, ако колите се използват само за транспортни и охранителни услуги, за таксиметрови превози, за отдаване под наем, за куриерски услуги или за обучение на шофьори.

 

Възстановеният на бизнеса данък добавена стойност (ДДС) без прихващане през юни 2014 г. е 446.6 млн. лв., показват данните на Националната агенция за приходите (НАП). Общо 8311 са фирмите, които са получили дължимия им ДДС през месеца, като на 94% от тях, или на 7 847 компании, са възстановени суми в размер на до 100 хил. лева.

 

Пощенска банка отчита ръст от 200% в онлайн кандидатстването за жилищни кредити през първата половина на 2014 г. спрямо същия период за миналата година, информират от банката. “Заявките на клиентите, избрали бързата и удобна услуга, са за над 10 млн. евро. Ако на пазара за жилищно кредитиране близо 60% от отпуснатите кредити са за имоти в София, то в онлайн апликациите само 40% са от столицата”, посочва Румен Радушев, началник управление “Жилищно кредитиране” в Пощенска банка.

 

Дамите стават все по-активни на пазара на финансови услуги и разплащанията с карти. Това показва последния анализ на “УниКредит Булбанк” за употребата на дебитни и кредитни карти. За последните пет години броят на жените, използващи картови продукти, е нараснал с 95%, докато увеличението при мъжете е с 67 процента.

 

Кредитните стандарти за всички видове заеми се облекчават през второто тримесечие на 2014 г. за първи път от 2007 г. насам, показва проучването за банковото кредитиране на Европейската централна банка. Търсенето на заеми от предприятията и домакинствата продължава да бъде в положителна посока. В допълнение, достъпът на банките от еврозоната до финансиране се подобрява за всички основни пазарни инструменти, отчита още проучването на ЕЦБ.

 

Fitch понижи рейтингите на 13 банки с чуждестранен капитал в Русия. Засегнати са банките “Ситибанк”, “Райфайзенбанк”, “Росбанк”, “Русфинанс”, банка “Делта Кредит”, банката на Китай, “Нордеа банк”, “Данске банк”, ИНГ Банк, СЕБ банк, HSBC, “Креди Агрикол” и “Чайна констръкшън банк”. От Fitch изтъкнаха опасенията си, че влошаването на отношенията с Европейския съюз и САЩ представлява риск за финансовата интеграция в Русия. Очакванията са, че банките майки на засегнатите финансови институции могат да снижат нивото на подкрепа за филиалите си заради въведените санкции срещу Русия.

 

През 2013 г. БВП на България възлиза на 78.115 млрд. лв., показва годишният отчет “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.”, публикуван от Националния осигурителен институт. Това представлява ръст от 0.9% спрямо 2012 година. Нетният износ има основен принос за растежа, докато вносът на стоки и услуги се увелича с по-нисък темп от този, главно заради ограниченото вътрешно търсене.

 

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към юни 2014 г. е отрицателно – размер на 995.6 млн. лева. Дефицитът се формира основно от по-високите разходи по европейските програми и фондове, както и от по-високи социални разходи, включително и поради базов ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 година.

 

Със загуба от 7.938 млн. лв. се отчете пред акционерите си “Българо-американска кредитна банка” АД – София. Това става ясно от публикувания междинен счетоводен отчет за второ тримесечие. В края на март отрицателният финансов резултат беше 5.568 млн. лева. Иначе БАКБ продължава и през първото шестмесечие да следва основните си приоритети – финансиране на МСП и разширяване на услугите в банкирането на дребно, според доклада на мениджърите.

 

Британските банкери, които нарушават правилата на поведение, могат да бъдат принудени да върнат бонусите си до седем години, след като са ги получили, съгласно новите регулации на “Бенк ъф Ингланд”. Правилото за възстановяване на взети бонуси ще влезе в сила през следващата година и ще се прилага за бонуси, направени на или след 1 януари.

 

Британската Lloyds Banking Group се съгласи да изплати глоби за близо 370 млн. щ. долара на американските и британските власти, които разследват участието й в глобалния скандал за манипулиране на междубанковите лихвени проценти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст