Чобанов: Политиците орязаха парите на ведомствата

Migration Image

Политиците решиха да се орежат парите за ведомствата, за да намери допълнителен ресурс за Здравната каса, а не Министерският съвет. Това заяви министърът на финансите в оставка Петър Чобанов, след гласуването на актуализацията на бюджета на Здравната каса. По думите му, по-разумно е било да се осигурят повече фискални буфери.

"Не Министерският съвет е решил да ореже допълнително средствата на министерствата. Това беше политическата воля, която беше изразена и беше гласувана в зала с предложението на депутатите от Коалиция за България", каза Чобанов. Той бе категоричен, че предложената от правителството актуализация не е включвала подобна схема.

"Това, което внесе Министерският съвет като вариант за актуализация беше по-различно от това, което се гласува. Още тогава ви казах, че това е моето експертно предложение и така разбирам нещата. Мисля, че в ситуация, в която непрекъснато ни връхлитат шокове, е разумно да имаме повече буфери. Видяхте след това каква политическа дискусия се разрази и колко време продължи. И в крайна сметка достигнахме до същото възможно фискално решение, което обаче е в друга посока. Така че политическите дискусии за това какви бомби са заложени, колко са и дали ги има, оставям на политиците", каза финансовият министър в оставка.

Той потвърди, че подкрепя идеята за предсрочно изплащане на гарантираните влогове от КТБ, но след като пленарната зала го е отхвърлила, сега всички правомощия остават в полето на БНБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст