ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Станишев и Цветанов спокойни и без имунитет

Бившият премиер на тройната коалиция Сергей Станишев и силовият вицепремиер в първия кабинет "Борисов" Цветан Цветанов демонстрираха пълна увереност, че няма да бъдат осъдени по водените срещу тях дела. Това стана по повод процедурата по отнемане на депутатските им имунитети като членове съответно на Европейския парламент и Народното събрание. В петък (14 ноември) народните представители свалиха имунитетите на Цветанов, Димитър Димитров и Георги Свиленски от БСП и Илия Илиев от ДПС. Това стана по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради водените срещу тях наказателни производства. Паралелно с искането на Цацаров четиримата декларираха отказа си от конституционната спецзащита.

В тон със следминистерското си амплоа на вярващ в съдебната система Цветанов заяви, че винаги трябвало да се вярва в правосъдието – независимо дали човек е във властта, или не. И за да подчертае новото си верую, каза, че имунитетът никога не е бил за него защитна функция. А за капак поднесе новината, че не е станал вътрешен министър по негова преценка. С оглед обстоятелството, че и трите водени срещу Цветанов дела са за негови действия като вътрешен министър, той увери, че се чувал с настоящия шеф на силовото ведомство Веселин Вучков по-рядко, отколкото с лидерите на парламентарните партии.

Станишев пък пусна открито писмо до председателя на Европарламента Мартин Шулц, в което  поиска съдействието му за сваляне на имунитета. Определяйки действията на Цацаров като агресивни, той заяви, че воденото срещу него разследване за изгубени секретни документи е "по чисто политически причини" и се влачи пета година, без да има произнасяне на съда дори на първа инстанция. Станишев припомня, че се е отказвал от имунитета си в два поредни мандата и иска да доизчисти името си. Правилникът на Европейския парламент обаче не предвиждал възможност за отказ от имунитет, поради което той иска съдействието на Шулц за свалянето му по съответната процедура.Тя предвижда искането да бъде докладвано от Шулц пред пленарния състав на Европарламента, след което да бъде поверено на комисия. Тя ще излезе с проекторешение след проверка, в хода на която Станишев ще бъде изслушан. 

От подлежащите на лишаване от имунитет депутати единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се е отказал от него, за което има двуседмичен срок от искането на главния прокурор. Делата срещу Сидеров са за хулигански прояви на борда на самолета София-Варна и последвалия скандал на летището в морската столица, при който Сидеров ударил полицай. Георги Свиленски пък е сред подсъдимите по сагата "Софийски имоти", председателят на партия ДРОМ Илиев Илиев е разследван за укриване на данъци, а Димитър Димитров е обвинен за унищожаване и повреждане на чужди вещи. Докато бил общински съветник в Пазарджик, Димитров който е земеделски производител, ожънал слънчогледа на свой конкурент.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст