ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бащицата дава коледни колачета на пенсионери

Министерски съветАнна Михайлова - зам. мин. на финанситеСимеон Дянков - мин. на финанситеБойко Борисов - премиер на Б - яВладислав Горанов - зам. мин. на финансите

В събота, карайки някакъв автомобил с една амбициозна журналистка до него, финансовият министър отсече, че коледни добавки няма на има. Обратното противоречало на философията му да не се харчат неизкарани пари. Ето думите му дословно: „Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда."

Нещата изглеждаха безпощадно ясни. И окончателно категорични.

Лошият младок обаче избърза малко. Всичко това се оказа лично мнение.  

Социалистите са си социалисти, те обичат да харчат неизкарани пари. Неслучайно с обратното мнение скочи вицепремиерът по социалните въпроси Ивайло Калфин, според когото има варианти да се осигурят средства.

Така дойде вторник. Шефката на временната бюджетна комисия към парламента Менда Стоянова л-е-е-е-ко открехна вратичката: "Всяко увеличение на плащания, включително и коледните добавки, трябва внимателно да се прецени какви ще са ефектите от едно такова поредно раздаване на пари, без да сме ги изкарали. Нужни са 50 млн. лв. за 20 лв. коледни надбавки на всеки пенсионер."

В рамките на няколко часа във вторник, 18 ноември, сутринта въпросът се реши. Ще има коледни колачета, 40 лв. на побеляла глава, ако обаче получава до 286 лева. Това били към 1.3 млн. души (по справка на „БАНКЕРЪ“ – половината от пенсионерите у нас). Общият допълнителен харч на хазната щял да бъде около 50 млн. лева.

"Друг е въпросът какво ще си свърши един пенсионер с 20 лева?", попита многозначително Менда Стоянова. Въпреки че статистически отчетено 20 лв. за голяма част от българските пенсионери е месечен ръст от 10-15%,  което в годишен аспект е около 1% месечно. Това не е никак малко, защото за следващата година по швейцарското правило възхваляваният ръст ще е към 3 процента.

Премиерът обаче е човек милозлив. Политически десен, но с леви емоции.

Явно чул за надигащата се антипенсионерска ГЕРБ-ерска вълна, той бързо прещрака, че това не е добре за всенародната любов към него. Щото бабите, като ги вземат тези пари, ще ги дадат на внуците, а те, както и зетьовете ще са доволни и ще викат: „Да живей!“

Затова Бойко отърча при Горанов, а не го повика в кабинета си – за да му направи предложение, на което да не може да устои. Което докара радост на беловласите и успои коалиционното мнозинство, даже затрогна и червените в лицето на вожда им Михаил Миков.

"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация включително, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. – не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме, за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат: "А Коледата как да я посрещнем? Затова решихме 50 млн. лв. да подготвим в постановление, вицепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв. коледна добавка", каза Борисов пред журналисти.

Народнячество в действие, а? Разтегателност на разходите? Да, и двете.

"Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", беше коментарът на „посъветвания“ финансов министър Горанов. Той обясни, че парите ще дойдат именно от спестени средства в пенсионното осигуряване и от някои инфраструктурни проекти, които ще бъдат забавени. 

С което груповото движение приключи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст