Лишават от държавни длъжности сексуалните насилници

Бойко Борисо и Христо Иванов

За първи път в Наказателния кодекс се предвижда и възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност. По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Христо Иванов след края на днешното заседание на правителството. На него министрите гласуваха промени в Наказателния кодекс, които предстои да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Основната част от промените са свързани както със създаването на нови престъпни състави и разширяване обхвата на съществуващите по отношение на сексуалните посегателства срещу деца, така и със завишаване на санкциите по отношение на някои от тежките форми на този вид престъпления.

Криминализирането на финансирането на тероризъм пък ще обхваща не само финансирането на терористични актове, но и на терористични организации и на отделни терористи, дори при липса на връзка с конкретен терористичен акт.

"Ще има още промени в Наказателния кодекс", увери правосъдният министър и посочи, че те ще бъдат свързани с разследването на корупция, със злоупотреби с европейските фондове и с обществените поръчки.

Той коментира и системата за случайно разпределение на делата е от компетенцията на Висшия съдебен съвет, но изрази надежда да има ясна позиция на Съвета и по-ясно признаване на фактите, че системата не е осигурена срещу манипулации. По думите му това повдига много сериозни въпроси. Иванов увери още, че ще настоява за гарантиране на сигурността на системата, която се прилага. Според него очевидната алтернатива е да се мисли за нова програма, но докато тя се създаде, ще отнеме време.

"Имаме пореден доклад, който установява, че системата не е защитена от манипулации, т.е. потенциално такива са възможни от всеки, който има достъп до компютъра, на който се прави разпределението", посочи Христо Иванов. Той допълни, че в системата за случайно разпределение на делата работят много хора в около 180 съдилища в страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст